Zamena grejača

Grejači sekoriste na vozilima sa pogonom na dizel gorivo i služe da olakšaju i ubrzaju proces startovanja motora. To je neophodno kod potpuno hladnog motora jer bez grejača je potrebno da dugo verglate da bi motor upalio.

Dizel gorivo se pali visokom temperaturom koja nastaje kao posledica visokog pritiska sabijene smeše u cilindru. Grejači služe da olakšaju i ubrzaju paljenje stvarajući potrebnu temperaturu u komori za sagorevanje. Grejači najčešće rade u toku startovanja hladnog motora i za vožnju nisu neophodni. Kod nekih vozila grejači rade još neko vreme dok se motor ne postigne radnu temperaturu. Iako je moguće startovati motor i voziti bez grejača, to nikako nije preporučljivo. Pritisci u dizel motorima su veliki i neravnomeran rad povećava sile do granica izdržljivosti. Tokom letnjeg perioda možda nećete ni primetiti da je neki grejač neispravan, međutim pri nižim temperaturama problem ćete svakako primetiti. Kod pojedinih vozila startovanje sa neispravnim grejačima nije moguće.

Najčešći simptomi neispravnih grejača:

  • Otežano paljenje
  • Neravnomeran rad motora tokom zagrevanja
  • Buka u radu

Prilikom zamene grejača problem predstavljaju zapekli grejači i dešava se da prilikom odvrtanja grejač polomi. U tom slučaju možemo da vam ponudimo uslugu skidanja zalomljenih grejača specijalnim alatom bez skidanja glave motora.