Pre nego što krenete na odmor, pripremite Vaš automobil. 

Počela je sezona letnjih godišnjih odmora i mnogi se odlučuju da na put krenu sopstvenim automobilom. Kako bi vožnja bila sigurna i bezbedna, važno je da prethodno adekvatno pripremite auto za predstojeće putovanje. Evo na šta je posebno važno obratiti pažnju:

Provera pneumatika

Pre putovanja proverite u kakvom su stanju pneumatici, a posebno obratite pažnju na pritisak u gumama. Proizvođači pneumatika i automobila u svojim priručnicima propisuju pritisak i tih preporuka se treba pridržavati.

Provera hladnjaka i rashladne tečnosti

Kako Vam se ne bi desilo da auto ,,prokuva“ tokom vožnje i negde ostanete na putu, obavezno proverite nivo rashladne tečnosti u prelivnom sudu, koji je uvek na uočljivom mestu ispod haube. Takođe je dobro da pre puta u servisu proverite i stanje rashladne tečnosti u hladnjaku i da je zamenite ukoliko je potrebno.

Provera klima uređaja

Po vrelim letnjim danima u toku putovanja biće vam neophodan klima uređaj, zato je važno da proverite njegovu ispravnost pre polaska na put. Ako primetite da se iz ventilacionih otvora šire neprijatni mirisi, vreme je za tretman čišćenja. Idealno bi bilo da uradite i servis klima uređaja ukoliko niste već neko vreme.

Proverite šta je sve potrebno od obavezne opreme

Pored opreme koja je obavezna i na putevima u Srbiji (reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, prva pomoć, rezervni točak ili neko drugo sredstvo za privremenu popravku probušene gume, sajla ili poluga za vuču vozila, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi), neke od zemalja kroz koje putujete do mora imaju i svoje specifične zahteve u pogledu obavezne opreme u automobilu. Pre putovanja informišite se o važećim propisima u zemljama kroz koje prolazite kako ne biste došli u nepriliku ukoliko vas negde zaustavi policija.

Izvor: www.b92.net