Svetlosna grupa 

Sistem osvetljenja motornog vozila sastoji se od rasvetnih i signalnih uređaja montiranih ili integriranih napred, pozadi i sa strane, a u nekim slučajevima na vrh motornog vozila. Ovo osvetljava kolovoz za vozača i povećava vidljivost vozila, omogućavajući drugim vozačima i pešacima da vide prisustvo vozila, položaj, veličinu, pravac kretanja i namere vozača u pogledu smera i brzine putovanja. Vozila za hitne slučajeve obično nose posebnu opremu za osvetljenje kako bi upozorila vozače i ukazala na prioritet kretanja u saobraćaju.

Rana drumska vozila koristila su lampe, pre nego što je bila dostupna električna rasveta. Ford Model T je koristio karbidne lampe za farove i uljne lampe za zadnje osvetljenje. Dinamo za automobilske farove je prvi put postavljen na taj model oko 1908. godine i postali su uobičajeni u automobilima 1920-ih godina. Do 1945-te godine, farovi i signalne lampe su integrisane u standardizovan model automobila, a 15 godina kasnije u Evropi  su razvijeni halogeni svetlosni izvori. Od 1991 godine se uvodi HID (ksenon) osvetljenje, a LED osvetljenje se uvodi u prvoj deceniji 21. Veka.

Nakon više od 100 godina postojanja kompanija OSRAM danas predstavlja jedno od dva vodeća svetska imena u oblasti osvetljenja, kako po pitanju hardware-a tako i u domenu znanja i inovacija u projektovanju modernih svetlosnih rešenja. Proizvodni portfolio obuhvata vrlo širok spektar komponenata, od svetlosnih izvora, preko kontrolnih sklopova pa sve do optičkih poluprovodnika kao što su LED diode, pri čemu ne smemo zaboraviti sisteme za upravljanje osvetljenjem i inteligentna rešenja modernog pristupa električnom osvetljenju.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

Magneti Marelli internacionalna je grupa kompanija sa sedištem u Italiji koja se bavi proizvodnjom i distribucijom najrazličitijih delova za sve tipove vozila, a najviše su fokusirani na delove za rasvetu, elektroniku, sustave za pokretanje, sitne plastične delove te izduvne sisteme.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.