Auto elektrika

Autoelektrika je grana automehanike vezana za popravak svih električnih komponenti automobila. Nekada vozila nisu imala jako puno električnih komponenti, pa autoelektrika nije bila toliko tražena. Danas se situacija drastično promenila. Svaki novi model poseduje više električnih segmenata, većinom različitih funkcionalnih dodataka u automobilu.
S obzirom na veliku konkurentnost među proizvođačima automobila, svi se trude predstaviti među prvima na tržište razne elektronske novitete. Iako mnogi na prvi pogled izgledaju odlično, često dolazi do kvarovazbog prekratkog testiranja pre izbacivanja na tržište.
U starijim automobilima, elektronske komponente su bile prisutne uglavnom u sklopovima koji su kontrolisali rad motora ili u instrumentima na komandnoj ploči, počevši od samog paljenja motora, odnosno problema sa svećicama i grejačima, sve do pravilnog rada motora koji regulišu termostati. Takvi kvarovi su se brzo rešavali. Danas je elektronika zadužena i za mnoge druge radnje u automobilu. U novijim automobilima elektronika prati rad ubrizgavanja goriva, kočioni sistem, klima uređaje i dr. u to spadaju i razni putni računari, sistemi za navigaciju, podizači stakala, elektronsko nameštanje sedišta i dr.
S obzirom na brzi razvoj tehnologije i ugradnje sve više elektronskih novotarija u automobile, autoelektrika je postala jedna od najdinamičnijih grana automehanike.
Prilikom kupovine nekog dela elektrike treba biti pažljiv i odabrati kvalitetan deo, jer loš deo će samo zamaskirati problem koji će se ubrzo vrratiti ili će prouzrokovati neki drugi. Iz tog razloga se AUTOMIKA trudi da na lageru uvek ima renomirane proizvođače iz oblasti autoelektrike/elektronike (akumulatori, senzori, svećice, grejači, bobine, kablovi, delovi alternatora i anlasera, termoprekidači, električne pumpe za gorivo, termostati i drugo).