Upotreba klime treba da obezbedi prijatnu temperaturu tokom vožnje.

U vrelim letnjim danima, korišćenje klima uređaja u automobilu je postalo potreba, naročito ako idete na duže putovanje i ako vozite i decu sa sobom. Vrlo je važno da klima uređaj u automobilu pravilno koristite, kako ne biste doveli organizam u stanje šoka i imali negativne posledice po zdravlje.

Najpre, idealno je da zaštitite auto od sunčevih zraka dok je još na parkingu pomoću zaštitnih folija, roletnica ili navlaka.

Time ćete sprečiti da vazduh u kabini postane vreo i brže ćete rashladiti unutrašnjost automobila po uključivanju klime. Ukoliko je ipak auto pregrejan onda treba prvo da otvorite sva vrata i da sačekate u hladovini, van automobila, bar onoliko koliko imate strpljenja, da se kabina provetri. Kada situacija postane podnošljivija, startujte automobil, otvorite prozore a klimu podesite tako da uvlači spoljni vazduh. Temperaturu podesite na minimalnu, a ventilator tako da duva najvećom brzinom. Vazduh usmerite tako da duva najjače kroz otvore na instrument tabli koji su najbliži prozorima. Nakon što se vazduh u kabini promenio, zatvorite prozore i podesite klima uređaj na recirkulaciju vazduha jer klima lakše hladi vazduh koji je delimično rashlađen od vrelog vazduha koji dolazi spolja. Smanjite brzinu duvanja ventilatora i usmerite tok vazduha ka nogama i vetrobranskom staklu kako biste izbegli direktan udar hladnog vazduha u lice koji može narušiti Vaše zdravlje.

I mada se savetuje da je optimalno podestiti klimu ne temperaturu koja je za 5 stepeni niža od spoljašnje, to baš i nije uvek prijatno.

Kada je napolju recimo preko 35 stepeni Celzijusa, to bi značilo da se vozite na neugodnih 30 stepeni u kabini. Naravno, ne treba ići ni u drugu krajnost, pa podešavati klima uređaj na najmanju moguću temperaturu. Ono što je zaista važno je da obavezno isključite klima uređaj 15 minuta pre dolaska na odredište i uključite ventilaciju. Na taj način će se temperatura postepeno izjednačiti i vaše telo će lakše podneti spoljnu temperaturu. Uključivanje ventilacije nakon isključivanja klime uređaja utiče i na sprečavanje razvoja bakterija, jer se na taj način isušuje isparivač na kome se one razvijaju. Ipak Vam savetujemo da redovno održavate serivis klima uređaja kako bi on funkcionisao na najbolji mogući način u vrelim letnjim danima.

Izvor: www.total-serbia.rs