Kada su u pitanju zimske gume, od 1. novembra do 1. aprila po zakonu počinje zimska sezona.

Zimske gume su tada obavezne, ali samo u slučajevima kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Često se dešava da poštujući savete proizvođača i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8°C, mnogi vozači odlažu zamenu pneumatika do poslednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog trošenja na nešto višim temperaturama. Iako ovaj savet ima smisla treba uzeti u obzir da ni čekanje zadnjeg momenta nije dobra ideja za zamenu pneumatika. Kada metereolozi najave sneg ili sneg već padne, u servisima se obično stvore kolone automobila, jer će svi oni koji to nisu do tada uradili požuriti da što pre stave zimske gume. Osim toga, u slučaju da živite u višim planinskim predelima ili se zbog posla i drugih obaveza često vozite putevima kroz brdsko-planinska područja, gde su temperature vazduha znatno niže nego u gradu, verovatno nećete želeti da rizikujete vožnju na letnjim gumama.

Prilikom donošenja odluke kada zameniti letnje gume zimskim treba imati u vidu da letnja guma već na 8°C gubi svoja svojstva pa slabije prijanja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).

Sa druge strane imajte u vidu da temperatura od 7°C nije neka magična granica već se nakon raznih testiranja utvrdilo da se ispod ili iznad te temperature u proseku osećaju znatno veće razlike u karakteristikama zimskih i letnjih guma. S obzirom da novembar može biti mesec sa znatnim oscilacijama u temperaturi, ne morate se striktno pridržavati toga da od 1. novembra imate zimske gume (osim u slučajevima pojave snega i leda na kolovozu), ali Vam svakako savetujemo da u toku meseca zamenite pneumatike, jer će Vam sigurno zatrebati.

Izvro: www.alo.rs