Startovali ste automobil, uključili grejanje ali je počelo da duva hladno umesto da zagreje automobil.

Šta se desilo? Odgovor je jednostavan, ali najpre treba videti kako radi grejanje u automobilu i koji su to mehanizmi koji omogućavaju toplotu. Najpre, tečnost za hlađenje automobila ulazi u motor i tamo se greje, a zatim odlazi do hladnjaka gde se ponovo hladi i ponovo ulazi u motor. Takav proces kruženja tečnosti omogućava da Vaš motor ostane hladan i da se ne pregreje. Međutim, ta topla tečnost koja izlazi iz automobila je zadužena za grejanje koje imate u automobilu. Toplota iz tečnosti se pomoću ventilatora šalje dalje u kabinu i tako se dobija ugodno grejanje bez kog ne bi mogli da vozite u zimskim uslovima.

Međutim, ako Vaš automobil odjednom slabije greje ili ne greje uopšte, najverovatniji razlog je taj da u Vašem automobilu nema dovoljno rashladne tečnosti, pa zbog toga odmah proverite nivo antifriza i dodajte tečnost ako je to potrebno. Kada je sipate, provozajte malo automobil i testirajte grejanje. Ako grejanje radi, onda ste rešili problem, ali isto tako proverite da li ispod Vašeg autombila nešto kaplje, jer ako tečnost negde curi, onda to znači da ćete brzo ostati bez nje i bez grejanja.

Naravno, nedostak tečnosti nije jedini uzrok za loše grejanje.

Može da se desi da je termostat u kvaru ili da vodena pumpa ne doprema vodu kako treba, ali najčešće se dešava da je tečnost glavni i jedini uzrok. Ipak, ako se desi da nemate grejanje i posle sipanja tečnosti, onda je najbolje da posetite auto servis gde će Vam majstori pomoći i otkloniti problem.

Izvor: www.muskimagazin.rs