Treba da promenite motorno ulje u autu i imate dilemu koje ulje izabrati? Znate da je Shell najbolje, ali koji tip Shell ulja je idealan za vaš auto? Hajde da rešimo misteriju u nekoliko koraka.

 

  1. Motorna ulja se dele na mineralna, polusintetička i sintetička. Mineralna ulja se mahom koriste za starije autmobile. Modernija, nova vozila treba puniti sintetičkim uljima. Sintetička motorna ulja su mnogo bolja od mineralnih.
  2. Sva motorna ulja su klasifikovana po dva standarda API i ACEA.
  3. Po API klasifikaciji oznaka S je za benzinske, a C za dizel motore.
  4. Motorna ulja sa oznakam CD, CE, CF4, CF, CF2, CG4 mogu se koristiti za starije verzije dizel motora. Noviji dizel motori koriste motorna ulja sa oznakama CH4 i CI4.
  5. Za benzinske motore starije generacije možete koristiti motorna ulja označena sa SG, SH, SJ. Za novije benzinske motore koristiti ulja sa naznakama SL i SM. To su ujedno i mnogo kvalitetnija ulja od prethodnih.
  6. Po ACEA klasifikaciji razlikujemo A oznaku za benzinske, B za dizel, a C za motore sa katalizatorom ili motore sa niskom emisijom izduvnih gasova. Motorna ulja sa oznakom E su za komercijalna vozila i kamione.
  7. Motorna ulja sa oznakom W su za zimske uslove. Ulja za letnji period su bez oznake W, npr. SAE 30, SAE 40, SAE 50. Multigradna kao npr. SAE 0W – 30 su za sva godišnja doba.

To bi bilo sedam osnovnih koraka u dešifrovanju oznaka na motornim uljima. Nadamo se da ćete sada, bez problema izabrati pravo SHELL ulje za vaše vozilo. (H3) Na našem sajtu možete pogledati i izabrati odgovarajuće motorno ulje iz bogatog asortimana.

Vaš Auto Mika

http://www.automika.co.rs/product-category/prodavnica/shell-program/