Kako nam predstoje sve topliji dani, vreme je da pripremimo automobil za bezbednu vožnju.

Navešćemo 9 stvari koje morate obavezno da proverite kako biste bili sigurni da ste bezbedni u saobraćaju:

  1. Tečnosti

Vodite računa o tome da li imate dovoljno ulja u motoru, rashladne i kočione tečnosti. Manjak ovih tečnosti u novim automobilima signalizira se lampicama, ali to ne treba da čekate kada je promena ovih tečnosti brza i laka pa možete to i sami prekontrolisati.

  1. Akumulator

Akumulator je potrebno ispitati posebnim uredjajem. U servisu možete dobiti detaljan izveštaj o stanju akumulatora i o tome da li akumulator treba dopuniti, osvežiti ili u potpunosti zameniti. Radni vek modernih akumulatora je oko pet do šest godina, ali zavisi od uslova u kojima akumulator radi.

  1. Svetla

Svaki vozač može da uoči pregorelu sijalicu, ali kontrola signalizacije je mnogo više od toga. Kontrola obuhvata i bacanje snopa svetlosti i podešavanje po potrebi, tako da možete biti sigurni da nećete zaslepljivati druge učesnike u saobraćaju i da ćete noću imati savršeno osvetljen put ispred sebe.

  1. Brisači i prskalice

Preko zime niske temperature i led mogu oštetiti brisače što osim zamrljanog stakla može uzrokovati i ogrebotine na vetrobranskom staklu koje ometaju vožnju. Proverite i prskalice za pranje stakla i eventualno ih podesite.

  1. Klima

Proverite klimu bar jednom godišnje, jer se na kontroli proverava količina gasa i ulja u sistemu i vrši se dopuna ukoliko je potrebno. Važno je uraditi i dezinfekciju kabine i sistema.

  1. Kompjuterska dijagnostika

Moderni automobili prijavljuju svaku grešku i neispravnost sami, ali nije na odmet odraditi kompjutersku dijagnostiku svih sistema na vozilu. Ovo ne možete da uradite sami kod kuće, zato je neophodno da odete u servis.

  1. Komplet prve pomoći

Policija može da vam traži na uvid Prvu pomoć, ali vam je ona bitnija ukoliko se desi neka nesreća. Zato je važno da kontrolišete datum na vašem kompletu i da ga zamenite ako je potrebno.

  1. Gume

Potrebno je zimske gume zameniti letnjim, ali je veoma važno da prekontrolišete i dubinu gazećeg sloja i ukoliko je potrebno kupite nove gume.

  1. Kočnice

Kočnice se detaljno pregledaju na svakom servisu, međutim ako je prošlo više vremena od poslednjeg servisa dobro bi bilo da ih ponovo proverite.

Moderni automobili nam prijavljuju i najmanji problem koji se pojavi, a često možemo i sami da otklonimo kvar. Sa druge strane, redovna kontrola vozila u servisu je neophodna za bezbednu i ugodnu vožnju.

Auto Mika servisi vam mogu pružiti detaljan pregled vozila kao i ostale servisne usluge.