Počelo je leto, a sa njim dolaze i vrućine. To stvara dodatne probleme vlasnicima automobila, jer treba pronaći adekvatno rešenje za njegovo očuvanje.

Navodimo nekoliko stavki na koje treba da obratite pažnju kako biste sprečili štetu koje letnje sunce može da prouzrokuje vašem automobilu:

  • Veoma je bitno mesto gde ćemo parkirati auto. Idealno rešenje bi bila garaža, gde je auto zaštićen od spoljnih uticaja sunca koji nepovoljno utiču na farbu automobila, pneumatike itd. Nažalost ukoliko ne postoji mogućnost da se vozilo parkira u privatnu ili javnu garažu, bitno je napraviti pravi izbor mesta za parkiranje, pogotovo ako je u pitanju duži vremenski period u toku dana. Jedna od opcija su senke drveća i zgrada. Ono što treba uzeti u obzir je da se sunce kreće u toku dana, a sa njim i senka koju navedeni objekti pružaju. Prepodne će senke biti na jednoj strani, a popodne na drugoj. Poznato je da je sunce najjače u popodnevnim časovima, pa je bitno prilikom parkiranja proceniti gde će senka biti popodne. 

Takodje, parkiranje ispod drveća nosi sa sobom odredjene rizike. Zbog velike toplote drveće može ispuštati sokove i smolu koji mogu isprljati automobil, pa je po povratku potrebno pregledati spoljne površine i ukoliko postoji prljavština, ukloniti je prvo vlažnom, pa suvom krpom. U suprotnom, usled visokih temperatura, može doći do oštećenja farbe. Postoje različita sredstva dostupna u radnjama auto kozmetike koja stvaraju zaštitni sloj preko farbe i štite je od oštećenja.

Auto Mika nudi širok asortiman auto kozmetike, sredstava i pribora za čišćenje i održavanje karoserije i enterijera vozila.

  • Kod pneumatika usled vrućina dolazi do menjanja pritiska, jer se na toploti vazduh širi, pa raste i pritisak u gumama. To je posebno izraženo usled razlike izmedju dnevnih i noćnih temperatura tokom leta. Najbolje je proveriti pritisak ujutro pre korišćenja vozila i po potrebi ga regulisati. Bez redovne dnevne provere može doći do otpuštanja pritiska i time do rizika u vožnji. Ukoliko automobil nije parkiran u garaži ili hladu, prekrivanjem točkova nekim materijalom kao što su karton, folija ili krpa sprečiće se direktna izloženost suncu i na taj način će se smanjiti temperatura pneumatika.
  • Unutrašnjost automobila

Za zaštitu enterijera od sunca ne postoji jednostavan način, već treba preduzeti nekoliko mera zajedno da bi se uticaj visokih temperatura smanjio na minimum. Više o načinima na koje možete zaštititi unutrašnjost svog automobila tokom vrelih letnjih dana možete pročitati na našem narednom blogu.

Za sve ostale savete na raspolaganju vam stoji vaš Auto Mika!