Priprema automobila za put nije isuviše teška, ali iziskuje vašu pažnju i određeno vreme. Pre polaska na put automobilom, obavezno obavite kontrolu svog vozila.

U sledećem blogu detaljnije saznajte koje delove automobila treba proveriti pre putovanja.

Ispravne kočnice

Jedna od najbitnijih stvari za proveriti pred put su kočnice. Pregled kočionog sisema podrazumeva detaljnu i stručnu ekspertizu stanja pločica, diskova, kočionih cevi i creva.

Auto Mika servis nudi usluge servisa kočnica, proveru/zamenu kočionih diskova, pločica, doboša i zamenu kočione tečnosti.

Kompletna provera automobila pre puta

Već smo govorili o tome koliko je neophodno kompletno proveriti vozilo pre putovanja. Provera automobila pred put nije nešto što treba raditi pred samo putovanje, jer postoji šansa da pronađete nešto što nije u redu, pa se može desiti da nećete imati dovoljno vremena da sredite automobil kako bi bio spreman za putovanja.

Organizujte se tako da imate dovoljno vremena za proveru automobila. Preporučuje se da se sa proverom stanja automobila počne bar dve nedelje pre puta. Najidelanije bi bilo da odvezete auto na servis kako biste bili sigurni da je vaše prevozno sredstvo spremno za putovanje.

Obezbedite motoru adekvatno hlađenje

Ovde podrazumevamo radnu ispravnost rashladnog sistema motora. Da vam motor ne bi ‚‚prokuvao” morate mu obezbediti adekvatno hlađenje, naročito tokom letnjih meseci. Creva za prenos rashladne tečnosti treba dobro zategnuti kako ne bi došlo do curenja. Zamenite kaiš ventilatora ukoliko ste prešli više od 50.000 km.

Proverite ulja i ostale tečnosti

Ovo podrazumeva proveru stanja i količine svih tečnosti koje idu u vaš automobil kao i uvid u stanje nivoa antifriza, kočionog i motornog ulja, ali i tečnosti za vetrobran. Uredan vetrobran je vrlo bitan saveznik u održavanju adekvatnog i bezbednog odstojanja. Proverite i metlice brisača, kao i prskalice. Nivo mtornog ulja se proverava pomoću sajle.

Zamenite sve filtere

Ukoliko se menja ulje motora, obavezno se menjaju i filteri. Motor će biti izložen dugom putu i povećanom opterećenju, pa je sasvim razumljivo da bez dovoljno ulja i čistog filtera vozilo neće daleko stići.

Adektvatne gume

Tip pneumatika prilagodite stanju na putevima. To znači da ako putujete na more, ili tokom letnjih meseci – obavezno imate letnje gume. U gepeku, obavezno, nosite rezervnu gumu.

Signalizacija

Kako biste i vi i ostali učesnici bili bezbedni u saobraćaju, vaša kola moraju davati ispravnu i jasnu signalizaciju, odnosno – posedovati adekvatno osvetljenje. Ovo podrazumeva ispravan rad dnevnih svetala, dugih svetala i svetala za maglu, pokazivače pravca, odnosno migavce, stop i poziciona svetla. Savetujemo da se jedna rezervna sijalica takođe nađe u vašim kolima.

Dodatna oprema u automobilu

Osim već pomenute rezervne gume i, bar jedne sijalice, kod svakog automobila neizostavna je prva pomoć. Rezervni ključ od automobila i alat za sitnije popravke može vam, takođe, biti od koristi.

Srećan put želi vam vaš Auto Mika!