Svima je cilj da potroše što manje novca na gorivo, ali malo ko zna za trikove pomoću kojih osetno možete da smanjite količinu novca koju dajete za gorivo.

Navodimo nekoliko trikova uz pomoć kojih svako može da se vozi jeftinije.

  • Proverite gume

Gume koje imaju slab pritisak mogu da povećaju potrošnju goriva. Do toga dolazi jer neadekvatno napumpane gume povećavaju upotrebu motora i samim tim raste i potrošnja goriva. Pritisak guma se najbolje proverava kada su hladne, a naš savet je da to uradite odmah ujutro. Takođe, obratite pažnju da li su gume adekvatne za određeno doba godine, jer se leti povećava potrošnja goriva ukoliko koristite zimske gume.

  • Lagano sa gasom

Prvo i osnovno pravilo uštede goriva je da ubrzavate postepeno i lagano, jer je upravo kod ubrzanja najveća potrošnja goriva. Ekonomična vožnja podrazumeva lagano ubrzavanje. Trebalo bi da dobro poznajete svoj automobil i da ništa ne radite naglo. To podrazumeva i nagla kočenja, pa bi bilo idealno da kočite motorom.

  • Isključite klimu

Klima uređaji u automobilima naprosto jedu gorivo. Što je napolju toplije, klima troši više goriva, pa bi trebalo da je povremeno isključite ili bar ne držite non-stop uključenu.

  • Izbegavajte sunce

Vrlo je važno da automobil ne bude ostavljen na jakom suncu, jer će visoke temperature ubrzati isparavanje goriva. Najbolje bi bilo da imate garažu ili da automobil parkirate u hladovini.

  • Navigacija

Zahvaljujući navigaciji nećete se izgubiti i nepotrebno lutati. Pri izračunavanju putanje, navigacioni uređaji obično nude da odaberete da li želite najbrži ili najekonomičniji put. Birajte putanju tako da na njoj imate što manje kočenja, zaustavljanja i ubrzavanja, jer to sve povećava potrošnju goriva. Izbegavajte prolaske kroz naselja, čak iako je preko obilaznice put duži. U gradu vozite tako da se što ređe zaustavljate na semaforu. Nema potrebe da gasite motor na svakom semaforu već samo na onima koji dugo traju.

  • Prtljag povećava potrošnju

Višak tereta povećava potrošnju, pa ne koristite prtljažnik kao magacin. Krovni prtljažnik takođe povećava potrošnju, pa ga treba skinuti kada ga ne koristite za prtljag.

  • Ispravnost vozila

Potrošnja mnogo zavisi od samog automobila, ali i načina na koji ga održavate. Brojne neispravnosti, pa i neke koje vam deluju kao sitnice, mogu da povećaju izdatke za gorivo. Zbog toga je neophodno redovno servisiranje automobila.

Auto Mika servis vrši kompletan pregled vozila, proveru ispravnosti akumulatora, redovne, velike i male servise kao i ostale servisne usluge.