Iako i dalje ima dana koji su mestimično sunčani, a temperature još uvek nisu niske, jesen je odavno stigla i u trenu može nastupiti hladno vreme. Zbog toga je veoma važno da pripremite svoj automobil za predstojeći period.

Navodimo nekoliko korisnih saveta kako da pripremite automobil za zimu:

  • Pritisak u gumama

U ovom periodu godine su sve veće razlike u temperaturi tokom dana i noći, a takođe su sve češće i nagle promene vremena. Upravo zbog tih temperaturnih oscilacija dolazi i do pada pritiska u pneumaticima. Ova pojava se dešava usled toga što se vazduh i u pneumaticima ohladio. Na gumama postoje i mikro pukotine kroz koje guma pušta vazduh zbog samog trenja i površine po kojoj vozite. Zbog toga je s vremena na vreme, poželjno jednom u dve nedelje, potrebno proveriti pritisak u pneumaticima. Vožnja sa nedovoljno naduvanim pneumaticima utiče na performanse tokom vožnje kao što su upravljivost volana, put kočenja, brže habanje guma kao i na opštu bezbednost u saobraćaju.

  • Metlice brisača

Neispravni brisači mogu prouzrokovati mnoštvo problema, pogotovo ukoliko krenete na duže putovanje. Zbog učestalih padavina tokom zimskog perioda brisači vetrobranskog i zadnjeg stakla uvek moraju biti ispravni. To ne znači samo da su funkcionalni već i da čiste staklo bez ostavljanja raznih tragova od vode i prljavštine. Brisači tokom svog rada ne bi smeli da proizvode bilo kakvu vrstu buke kao što su grebanje ili zapinjanje. Zbog toga obratite pažnju na svoje brisače i po potrebi ih zamenite.

  • Ventilacioni sistem u kabini

Od izuzetnog je značaja da vam je ventilacioni sistem u automobilu ispravan i očišćen, jer zimski period obiluje padavinama. Ukoliko se desi da mokri uđete u kabinu automobila doći će do ispravanja i počeće da se magle stakla. To dalje može uticati na vašu bezbednost u saobraćaju, stoga je naša preporuka da vam ventilacioni sistem tokom zime uvek bude uključen makar na minimalan stepen rada.

  • Provera ulja

Provera ulja je izuzetno bitan deo održavanja vašeg automobila. Kod novijih modela će vam se najverovatnije bilo kakva komplikacija vezana za ulje ili motor prikazati na kontrolnoj tabli. Međutim, preporuka za one koji voze malo starije automobile je da bar jednom mesečno prekontrolišu nivo i boju ulja u motoru. Ulje mora biti unutar zadatih granica označenih na meraču i ne bi smelo biti crne boje, niti takvo da posumnjate u njegovu gustinu/viskoznost. Ukoliko se odlučite da samostalno menjate ulje, dobro proverite koje je propručeno ulje za vaš automobil.

Auto Mika servis nudi usluge redovnog servisa kao što su mali servis – zamena ulja i filtera ulja, goriva, vazduha, kabine i veliki servis – zamena kaiševa, španera, rolera i pumpe za vodu, zamena svećica/grejača.

  • Zamena pneumatika

Zbog čestih padavina tokom zime, zimske gume su se pokazale kao mnogo bolje rešenje zbog bolje kontrole i prijanjanja na klizavim podlogama i pri nižim temperaturama. Naša preporuka je da zamenu guma uradite još što pre, čak i kada nema snega, leda i poledice, kako biste izbegli velike gužve koje se stvaraju kada se približi termin za zamenu.

U narednom blogu opširnije pročitajte kada je pravo vreme da zamenite letnje pneumatike zimskim.