Oštri vremenski uslovi tokom zime mogu naštetiti Vašim letnjim gumama, čak i u slučaju da ih ne koristite za vožnju, ako ih prethodno niste pripremili za zimske mesece na pravi način. Skladištenje letnjih guma sigurno deluje kao gnjavaža, posebno nakon mukotrpnog postavljanja zimskih pneumatika. Nepravilno skladištenje letnjih guma često dovodi do njihovog ranog propadanja. Ali pre samog skladištenja, veoma je bitno pravilno pripremiti gume za predstojeće mesece kada ih nećete koristiti.

Saveti za pripremu letnjih guma za skladištenje.

1. Označite pozicije pneumatika

Pre skidanja, na svaki pneumatik obeležite poziciju na kojoj se nalazio, kako biste naredne sezone zamenili njihova mesta, tj. prednje stavili na zadnju, a zadnje gume na prednju osovinu. Ova praksa je poželjna zbog različite rotacije guma na osovinama, usled koje se prednji i zadnji pneumatici nejednako troše. Sezonska zamena pozicija obezbediće duži vek trajanja vaših guma.

2. Temeljno očistite gume

Možda ćete doći u iskušenje da preskočite ovaj korak, posebno ako u skorije vreme nije bilo padavina. Ali, bez obzira na vremenske uslove, gume sakupljaju prljavštinu i veoma je važno temeljno ih očistiti, kako bi se iz šara izbacila sva prašina, skorelo blato, kamenčići, šljunak, itd.

Sapunica i voda su dovoljni da speru svu prljavštinu, a ako se odlučite da čistite pneumatike dok su još uvek montirani, gume možete prebrisati četkom za čišćenje guma i sredstvom za održavanje guma.

Auto Mika nudi širok asortiman autokozmetike poznatih svetskih proizvođača.

Očišćene gume nemojte prskati sredstvima za pojačavanje sjaja ili boje, jer će hemikalije nagrizati pneumatike kada ih budete zatvorili prema savetima iz narednog koraka.

3. Kvalitetno pakovanje za gume

Pre pakovanja, pobrinite se da su sve gume čiste i suve. Svaku gumu zasebno spakujte u neprozirnu, plastičnu foliju ili tamne kese. Iz pakovanja izvucite što je moguće više vazduha, a možete se poslužiti i usisivačem tokom ovog koraka, i nakon toga je hermetički zatvorite. Selotejpom zatvorite sve otvore koji bi mogli da propuste vazduh, jer time smanjujete isparavanje ulja.

U narednom blogu pročitajte kako pravilno skladištiti letnje gume tokom zime.