Dobra priprema za put je osnova za bezbedan i siguran dolazak na planinu. Ukoliko planirate da idete na zimovanje ili da se krećete kroz planinski deo tokom svog puta, pred vama su saveti na šta posebno morate obratiti pažnju kada kolima krećete u zimsku avanturu.

  • Obavezna je provera motora i motornog ulja

Stanje motora je najvažnije za celokupno funkcionisanje automobila. Motor predstavlja srce svakog vozila i zato je neophodno posvetiti mu punu pažnju, a posebno pred polazak na neko putovanje i to u zimskom periodu.

Da bi motor radio na adekvatan način motorno ulje je od velike važnosti, te je veoma bitno
da obratite pažnju na stanje ove tečnosti u automobilu. Najvažnija stvar jeste da redovno proveravate nivo ulja, a preporuka je da ono bude između minimalne i maksimalne vrednosti na pokazivaču.

  • Akumulator mora biti na svom maksimalnom nivou

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora. Što je temperatura niža, akumulator radi sve slabije. Zato je potrebno da na vreme proverite da li elektrolit u akumulatoru potpuno pokriva ploče. Ukoliko to nije slučaj, morate doliti destilovanu vodu. Danas mnogi imaju savremene akumulatore koji ne zahtevaju održavanje tokom svog životnog veka, ali čak i kod njih je ponekad potrebno doliti malo vode.

  • Ispravne kočnice su neophodne u svim vremenskim uslovima

Kočnice su jednako važne bez obzira na to koje godišnje doba je u pitanju. Međutim, tokom zimskog perioda zbog klizavog asfalta ukoliko pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše može doći do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Zato je obavezno na svakih nekoliko meseci testirati kočnice ili obavezno posetiti servisera ukoliko u toku vožnje osetite neke nepravilnosti, kao što su škripanje ili labava pedala.

Auto Mika pruža usluge servisa kočnica koji uključuje proveru i zamenu kočionih diskova, pločica, doboša kao i zamenu kočione tečnosti.

  • Tečnost za hlađenje automobila – antifriz igra bitnu ulogu

Preporuka je da se tečnost za hlađenje, odnosno antifriz menja na svake dve godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, onda je važno da proverite svojstva antifriza u servisu. Naime, antifriz vremenom gubi svoja svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita.

  • Zimske gume i lanci su od velike važnosti

Zimski pneumatici su svoju vrednost i kvalitet dokazali u velikom broju testova i situacija u realnim uslovima, pa se izdvajanje novca za njihovu nabavku ne može nazvati nepotrebnim i neopravdanim. Nije reč samo o dubljem profilu i drugačijoj šari, već i o samoj smeši gume koja je prilagođena niskim temperaturama, što znači da se pneumatik neće suviše stvrdnuti i izgubiti svoje prijanjajuće karakteristike čak ni u najtežim zimskim uslovima, na snegu i ledu.

Ako spadate među one koji tokom zime sve svoje nade polažu u svog četvorotočkaša, onda
je izuzetno važno da redovno vodite računa o njemu i čuvate ga od spoljnih uticaja.

Briga o komponentama automobila je naročito bitna pred odlazak na put, pa obratite pažnju na
navedene savete kako biste bez problema mogli da uživate u vožnji.

Za sve dodatne savete na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika.