Osim dobre pripreme automobila za putovanje o kojoj smo govorili u prethodnom blogu, neophodno je obratiti pažnju na pojedine stavke prilikom samog putovanja kako bi vam putovanje sopstvenim automobilom bilo ugodnije.

Navodimo nekoliko saveta na šta sve treba da obratite pažnju prilikom putovanja na zimovanje.

Pre vožnje očistite automobil od snega i leda

Pre nego što krenete da vozite, obavezno očistite sneg i led sa automobila. Pored prozora i vrata očistite sneg i sa krova, poklopca motora i gepeka, kako ne biste ugrožavali druge vozače prilikom vožnje. Dodatnu snagu uložite u čišćenje vetrobrana i retrovizora zbog bolje preglednosti, kao i farova zbog bolje vidljivosti na putevima. Usled niskih temperatura može doći do toga da vam se stakla na automobilu zamagle. Međutim, postoje sredstva koja uspešno pomažu u rešavanju ovog problema.

Auto Mika prodavnica nudi širok asortiman proizvoda među kojima su i proizvodi koji sprečavaju magljenje stakala i na taj način osiguravaju bolju vidljivost i veću sigurnost.

Preporučujemo Shell Window De-Icer

To je sredstvo za brzo i efikasno odmrzavanje, skidanje inja i leda sa vetrobranskog stakla i auto svetala. Ne oštećuje gumene, polikarbonatne i lakirane delove automobila. Ne ostavlja mrlje i štiti stakla od ponovnog zamrzavanja.

Održavajte veće rastojanje

U zimskim uslovima je posebno teško zaustaviti automobil, jer je zaustavni put duži zbog snežnih i ledenih kolovoza. Uvek je pametnije započeti ranije sa kočenjem i papučicu za gas pritiskati manjom snagom, kako bi se održalo rastojanje od drugih automobila i osigurala bezbednost u saobraćaju. Posebnu pažnju obratite na druge vozače koji možda ne poštuju pravila vožnje u zimskim uslovima i trudite se da vozite u skladu sa propisima.

Izbegavajte iznenadne i oštre manevre

Iznenadni potezi poput naglog kočenja, velikog ubrzanja ili okretanja volana velikom brzinom, mogu da izazovu gubitak kontrole nad volanom, te samim tim i ugrožavanje kako vaših saputnika i vas, tako i osoba koje se nalaze u drugim automobilima na kolovozu. Prilagodite brzinu uslovima na putu i budite oprezni prilikom vožnje.

Ponesite dodatni paket opreme

Kada krećete na put, uvek je dobro da sa sobom imate dodatnu flašu vode, ćebe, toplu zimsku obuću i dodatnu odeću u slučaju nepredviđenih okolnosti na putevima. Neće biti na odmet ukoliko u gepeku imate i manju lopatu za eliminisanje snega.

Uživajte u zimskim čarolijama! Uvek uz Vas Vaš Auto Mika.