Brisače menjamo kada počnu da škripe, stvaraju buku i uznemiravaju Vas tokom vožnje iako se smatra da je potrebno zameniti ih čim počnu loše da čiste vetrobransko staklo. Vozači se često prilagođavaju lošijoj vidljivosti koja se javlja vremenom, što im znatno otežava vožnju. Kontrola i promena brisača se preporučuje jednom u pola godine.

Trajnost brisača

Navodimo nekoliko korisnih saveta kako bi Vam brisači trajali tokom godine.

Očistite vetrobransko staklo

Znakovi trošenja gume na metlicama brisača najčešće se javljaju zbog klizanja brisača po neravnoj i zaprljanoj površini vetrobranskog stakla. Ako redovno čistite vetrobransko staklo, sigurno ćete produžiti vek trajanja brisača. Kada gumica klizi po ravnoj i čistoj površini stakla, ona se neće oštetiti i trajaće duže. Isto tako, efekat čišćenja će biti bolji i neće dolaziti do buke tokom rada.

Parkirajte automobil u hladu

Potrudite se da automobil parkirate u hladu kad god je to moguće. Jedan od glavnih krivaca za istrošenost gume na metlicama je direktan uticaj sunčevih zraka. Sunce nepovoljno deluje na kvalitet gume i uništava njena svojstva. Problem je što često sunce neće ostavljati vidljiva oštećenja na gumi, zbog čega vozač može misliti da su brisači u odličnom stanju, a oni zapravo ne rade kako treba.

Zašto su bitne metlice brisača?

Metlice brisača su jedna od komponenti automobila koju vozač sam lako može promeniti. One su neophodne za uklanjanje kiše, snega, leda, prašine, polena ili ostataka sa vašeg vetrobranskog stakla, tako da imate jasan pogled tokom vožnje što ih čini, zajedno sa svetlima i unutrašnjom ventilacijom, vitalnim za sigurnost vožnje.

Tri glavne vrste metlica brisača

Konvencionalne

Dizajn se sastoji od metalnog okvira u obliku zagrade, koji na krajevima drži još jedan par zagrada, sa dugačkom tankom trakom od metala i gume koja je držana u više tačaka, kako bi bolje ispratila zakrivljenost vetrobranskog stakla i samim tim bolje prijanjala.

Hibridne

Hibridne lopatice su između njih dve, a metalni okvir zamenjen je istom vrstom plastike koja se koristi u ravnim lopaticama.

Flat tj. Ravne

Takozvane „ravne“ metlice brisača zapravo su prilično zakrivljene. Savremena tehnologija materijala omogućila je proizvođačima da eliminišu metalni okvir i učine da jedan komad zakrivljene plastike radi isti posao. Veliki bonus, i jedan od razloga za razvoj ravnih lopatica, je taj što oni stvaraju manje turbulencija, pa su bolje za aerodinamiku celokupnog automobila.

Zamena brisača

Pre zamene brisača potrebno je proveriti dužinu koju je propisao proizvođač automobila budući da na većinu vozila ide različita dužina (po pravilu vozačeva metlica brisača je uvek duža od suvozačeve), kao i pričvršćivanje (kopču) ruke brisača.

Postoji niz razloga koji doprinose trošenju metlica (UV zraci, korišćenje na zamrznutom staklu, korišćenje na suvom staklu, kiselina iz ptičjeg izmeta, insekti, smola itd), a česte su situacije i kada metlice pri radu preskaču, škripe ili ne brišu celom dužinom za šta mogu da budu uzrok gubitak elastičnosti gume, prljavština metlice ili samog vetrobranskog stakla usled spoljnih uticaja, ostatak voska koji je sastavni deo šampona u samouslužnim auto-perionicama, loš pritisak samog brisača uz staklo zbog oštećene opruge u nosaču metlice, neodgovarajuće metlice ili loša montaža itd.

Kada se brisači oštete, vrlo lako mogu prouzrokovati štetu na vetrobranskom staklu Vašeg automobila, od mikro do jasno vidljivih ogrebotina ukoliko se metlice ne menjaju dugo i dođu do metalnog dela. Ne postoji fiksna kilometraža ili interval zamene. ​

Automika ima dobru pokrivenost Bosch metlica jednostavne montaže kao što su AeroEco, Eco i AeroTwin za različite tipove vozila, starije i novije proizvodnje.

Detaljnije možete pogledati na sledećem linku Bosch kataloga:

https://www.boschwiperblades.com/

Za sva dodatna pitanja, na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika.