Svaki vozač će najverovatnije doživeti da se isprazni akumulator. Prosečni životni vek akumulatora automobila treba da bude od pet do sedam godina, ukoliko se redovno održava.
Usled kvara akumulatora moraćete da saznate zašto se pokvario akumulator, da li je samo ispražnjen ili je potpuno prestao sa radom.

Kako pokrenuti automobil ukoliko se isprazni akumulator?

Jedno od rešenja je paljenje automobila pomoću kablova. U tom slučaju je više nego korisno znati kako pravilno spojiti kablove. Akumulator automobila ima veliku snagu. Kratki spojevi mogu biti opasni jer varnice koje lete po svim krajevima mogu izazvati rizik za vas i opasnost od požara i oštećenja vozila.

Korisni saveti kako pravilno koristiti kablove za startovanje automobila

Proverite da li imate sve što je potrebno da biste pokrenuli vozilo:

Set kablova za prespajanje akumulatora

Obično je set kablova u kompletu sa jednim crvenim kablom i jednim crnim kablom. Svaki je opremljen sa velikim obojenim štipaljkama sa jakom oprugom na svakom kraju. Kablovi za akumulator moraju da budu pristojne dužine, jer dva vozila nisu uvek u mogućnosti da budu direktno jedno pored drugog kada ih želite povezati međusobno sa kablovima.

 

Vozilo koje vam pomaže

Ovo bi trebalo biti vozilo sa potpuno napunjenim akumulatorom, koje se može postaviti dovoljno blizu automobilu koji ima ispražnjen akumulator, tj. vaše vozilo. Uverite se da su oba akumulatora 12V – većina jeste, ali za svaki slučaj proverite. Pogledajte akumulator, posebno kod vašeg vozila kako biste proverili da nije došlo do curenja, propadanja i da su kleme čvrsto povezane za akumulator. Takođe, možete razmisliti o kupovini prenosnog startera za akumulator, koji je moćna punjiva baterija sa pričvršćenim kablovima za paljenje, tako da možete pokrenuti svoje vozilo bez da imate drugo vozilo na raspolaganju. Većina je opremljena baterijskom lampom tako da se može koristiti i noću.

Povezivanje kablova

Ponekad akumulator nema dosta snage za start elektropokretača, pa mu treba energija sa drugog akumulatora.

Popularna “transfuzija” je stanje kada našem “posrnulom” akumulatoru posuđujemo snagu za paljenje motora. Način na koji to možemo da postignemo je uz pomoć specijalnih kablova sa klemama (klještima).

Kablovi za start se prave sa raznim presecima odgovarajućim za velike struje koje anlaser “potegne” pri pokretanju motora. Kablovi su označeni crvenom (-) i crvenom (+) bojom, pa trebamo biti vrlo oprezni sa pravilnom polarizacijom kablova, jer u suprotnom bi došlo do jakog električnog luka koji bi mogao naneti ozbiljne ozlede, a može doći i do eksplozije elektrolita u akumulatoru.

Pravilno spajanje vršimo na način da crveni kabl spojimo sa + polom oba akumulatora, a crni sa – polom odnosno masom. Treba uzeti u obzir da je karoserija automobila na minus potencijalu, pa nakon starta i paljenja automobila, pri skidanju (kao i pri postavljanju) kablova treba obratiti pažnju da ne dodiruju karoseriju, kako ne bi došlo do kratkog spoja. Cena kablova u zavisnosti od preseka/amperaže varira od 1250 do 2790 din.

Za sve dodatne savete, na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika