Kočnice su najvažniji deo na automobilu i zbog toga je neophodno da ih proveravate nekoliko puta godišnje.

Mnogi vozači uopšte ne vode računa o kočnicama, pa se često dešava da voze sa istrošenim pločicama i diskovima, što može smanjiti njihovu bezbednost. Kočnice bi trebalo proveravati nekoliko puta godišnje i to se obično radi kada se sezonski menjaju gume na vozilima. Automobili koji su opremljeni senzorima prepoznaju kada se kočione pločice istroše. Pojaviće vam se signalizacija na komandnoj tabli ako se makar jedna pločica istroši. Kod automobila koji nemaju senzore, kočnice se najčešće proveravaju tokom malog servisa, ali ako želite da to uradite sami, onda ne brinite, jer je to lak posao koji može svako uraditi.

Šta su disk pločice i kako rade?

Da bi se automobil zaustavio potrebno je da se reaguje na inerciju objekta, a to se postiže silom pritiska na diskovima. Pritiskom na papučicu kočnice, pločice pritiskaju diskove, čime se stvara trenje i oslobađa energija u vidu toplote.

Prilikom bilo kog trenja neizbežno dolazi do trošenja, a budući da se ovaj postupak ponavlja X puta na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou, ne čudi da se pločice za kočnice troše i da je neophodna njihova zamena.

Na koliko je potrebna zamena pločica na autu?

Pločice se troše prilikom svakog kočenja. Ako se automobil vozi po stani-kreni uslovima, brže će se trošiti. Veličina i težina vozila takođe utiče na trošenje, kao i vožnja po neravnom terenu, vuča tereta i sl.

Teško je reći koliko će set kočionih pločica trajati na bilo kom automobilu, imajući u vidu razlike u stilovima vožnje i način upotrebe vozila.

Kod automobila koji se voze prvenstveno po auto-putu pločice će ređe biti potrebno menjati, dok kod onih koji se voze po gradu, češće. Prosečna kilometraža u kojoj je potrebna zamena pločica je između 80 i 100 hiljada kilometara.

Kako da proverite kočione pločice na automobilu?

Pre svega je potrebno da skinete točak kako biste mogli vizuelno da ispitate kočioni disk i pločice.

Pločice se sastoje od tvrdog metala i mekanog dela koji se vremenom troši i koji se oslanja na kočioni disk. Kada se taj mekani deo istroši, tada su pločice za zamenu.

Kada je točak skinut, moći ćete da vidite kočiona klješta u kojima se nalaze pločice, kao i sam kočioni disk. Sve što dalje treba da uradite jeste da proverite koliko se mekanog dela nalazi na kočionim pločicama.

U našem maloprodajnom objektu AutoMika u Prvomajskoj 2H Vam nudimo širok izbor delova vezanih za kočione sisteme, a u toku je i akcija, 15% popusta na stari lager koji traje do isteka zaliha.