Iako nam se bliži kraj zime, u nekim mestima su i dalje prisutne niske temperature, pa još uvek nije kasno ukoliko se opredelite da idete na zimovanje. U zimskim mesecima neophodno je posvetiti više pažnje vašem automobilu, kako biste se osigurali od neprijatnih situacija na putu. Jako je važno da se pre svake vožnje uverite da je sa autom sve u redu i da sa sobom nosite sve što vam može zatrebati. Pravovremena priprema smanjuje mogućnost iznenadnog kvara, a vožnju po ledu i snegu čini bezbednijom.

Mere zaštite na vreme pomažu da kasnije izbegnete mnogo skuplje izdatke u nekim složenijim uslovima. U zimskom periodu se susrećemo sa brojnim problemima poput zaleđene brave, automobila koji neće da se upali, zavejanim automobilom. Vlasnik mora veliki deo vremena da provede čisteći i zagrevajući ga. Redovno održavanje vozila doprineće većoj bezbednosti na putu pri otežanim uslovima vožnje. Navodimo par saveta za održavanje automobila tokom zimskog perioda.

Održavanje automobila zimi

Osnovne provere pre početka zime

Još pre dolaska zimskih dana proverite ulje u motoru, nivo rashladne tečnosti, stanje guma i ispravnost svetala. Proverite sve sisteme automobila na vreme. Popravite ili obnovite sve što je potrebno. Ako automobil još niste servisirali, obavite to pre nego što temperature drastično padnu.

Zakažite pregled

Auto Mika servis nudi usluge pregleda vozila i redovnog servisa automobila.

Sprečite led u bravama

Da biste sprečili zaleđivanje brava na automobilu, uprskajte u njih s vremena na vreme specijalno sredstvo protiv smrzavanja, a poželjno je da sa sobom uvek nosite i sprej za odleđivanje koji vam može biti od velike koristi. Od pomoći može biti i ubrizgavanje glicerina u brave, kao i njegovo nanošenje na ključ, jer na taj način možete sprečiti stvaranje leda.

Proverite kočnice

Zaustavno rastojanje se znatno povećava na ledenim i snežnim putevima. To može dovesti do nejednakog kočenja pojedinih točkova, zbog čega se automobil mnogo lakše zanosi, a vozač počinje da gubi kontrolu nad vozilom. Obratite pažnju na neobične zvukove, vibracije i mekane pedale kočnica. To znači da treba obavezno da proverite i da, ukoliko postoji potreba, zamenite kočnice i kočionu tečnost ukoliko je starija više od dve godine.

Nabavite zimske gume

Obavezno zamenite letnje gume zimskim. Po zakonu niste dužni da imate zimske gume kada su putevi suvi i nema snega i leda, ali letnje gume na temperaturama manjim od 7 stepeni gube svoja svojstva i nisu bezbedne kao kada se koriste u letnjim uslovima. Zimske gume i lanci za sneg su dobro rešenje za vreme snega i leda čime povećavate bezbednost u saobraćaju.

Proverite antifriz

Zamena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dve godine. Proveru svojstva antifriza možete obaviti u servisu. Naime, antifriz vremenom gubi svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente.

Proverite motor

Mnogi motori starijih vozila će bez problema pregurati leto, ali će zimi doći do izražaja njihove slabosti. Posetite na vreme servis ili sami obavite proveru nekih delova kao što su svećice, ulje, filteri.

Proverite akumulator

Pored provere motora, provera akumulatora je od najvećeg značaja. Zbog niskih temperatura akumulatori se zimi pune sporije i pružaju manje energije. Ako primetite da automobil slabije startuje motor pri nižoj temperaturi, vaša baterija za napajanje je na putu da izdahne. Ako se akumulator automobila brzo prazni zbog neke greške ili odvoda struje uzrokovanog alarmnim sistemom i slično, potrebno je proveriti njegovu ispravnost. Savetuje se redovna provera akumulatora u servisu bar jednom godišnje.

Očistite stakla

Ukoliko je vetrobran iznutra prljav, teže će se odmagljivati. Možete da kupite i neko od sredstava protiv zamagljivanja stakala. Trudite se da stakla uvek budu čista kako spolja tako i iznutra.

Održavajte vidljivost i preglednost

Dobra vidljivost i preglednost je najvažnija stvar tokom vožnje u zimskim mesecima, zato obavezno zamenite sve brisače koji su u lošijem stanju. Za bolju preglednost na putu, nabavite tečnost za pranje vetrobrana sa niskom temperaturom zamrzavanja. Uvek imajte pri ruci čiste krpice za brisanje stakla i retrovizora.

Sačuvajte alu felne

Naš savet je da kupite čelične felne koje će sačuvati gume od soli, kao i drugih oštećenja do kojih može doći u toku vožnje.

Zamenite filtere

Provera ili zamena filtera vazduha i goriva je jedna od bitnih stavki u pripremi vašeg automobila na zimske uslove. Tako ćete očistiti svoje vozilo i omogućiti mu da “prodiše”.

Grejanje

Obratite pažnju na grejanje i ventilaciju, koji su od najvećeg značaja za odmagljivanje stakla. Na vreme zamenite filter kabine, očistite lišće i drugu prljavštinu sa vazduh kabine i proverite nivo rashladne tečnosti.

Proverite brisač i grejač zadnjeg stakla

Proverite da li grejač zadnjeg stakla dobro radi i u kakvom stanju je brisač, jer je dobra vidljivost kroz zadnje staklo podjednako važna kao i kroz prednje. Na vreme proverite da li je potrebno zameniti metlice brisača.

Voskirajte automobil

Voskiranjem se lak automobila štiti od soli i ostalih štetnih materija koje su zimi znatno prisutnije, pa je voskiranje pred zimu veoma korisno.

Podmažite zaptivke, brave i šarke

Automobili zimi trpe niske temperature koje mogu prouzrokovati zamrzavanje zaptivača vrata i potpuno blokirati otvaranje vrata, pa je korisno da nabavite sredstvo za negu gumenih delova automobila.

Zimska oprema

Savetujemo da u automobilu uvek imate metlicu, strugač za led, lopaticu, sredstvo za odleđivanje brava i stakala, kablove za startovanje motora kako biste sprečili nepredviđene situacije koje se mogu desiti zimi.

Nadamo se da smo ovim savetima pomogli da uspešno održavate svoj automobil tokom zime.

Za sva dodatna pitanja i savete, uvek na raspolaganju Vaš Auto Mika!