Redovnim održavanjem akumulatora možete produžiti njegov vek trajanja, a pouzdanost vozila podići na viši nivo. Ukoliko redovno proveravate vaš akumulator na automobilu, moći ćete na vreme da primetite da li sa njim nešto nije u redu. Akumulatori obično imaju dug životni vek, ali neće trajati zauvek, i u nekom trenutku ćete doći u situaciju kada ćete morati da reagujete po tom pitanju. S obzirom da akumulator nije komplikovana mašina, nije potrebno veliko znanje o njima kako bi se održavali. To znači da neke stvari možete rešiti i sami.

Saveti za održavanje akumulatora

Prazan akumulator

Ukoliko je vozilo ostavljeno tokom noći sa uključenim adapterom ili svetlom, akumulator će najverovatnije ujutru biti prazan. Ukoliko se to dogodi, neophodno je da pri ruci imate ili kablove za startovanje vozila ili ispravljač za punjenje.

 Čuvajte energiju

Recite ne čestim kratkim putovanjima. Akumulatoru treba određeno vreme kako bi se napunio, stoga ukoliko često imate kratke izlete, postoji velika mogućnost da se ukupni kapacitet punjenja akumulatora smanji ili da se akumulator u potpunosti isprazni.

Stručno održavanje akumulatora

Budite uvek sigurni da je vaš auto u dobrim rukama.

Auto Mika servis nudi usluge pregleda akumulatora.

Održavanje temperature

Tokom leta, parkirajte vaše vozilo u garaži, kako biste smanjili izloženost automobila ekstremnim temperaturama. U tom pogledu uglavnom se preporučuje provera akumulatora pre letnjih meseci.

Čišćenje

Održavanje čistoće akumulatora obezbeđuje efikasnu zaštitu protiv korozije. Može se desiti da su kontaktne kleme jednostavno previše uprljane i da ne mogu više provoditi struju. Prvo, motor mora biti ugašen dok radite ovo. Kada pogledate akumulator, videćete da ima dva pola – negativni i pozitivni. Krenite da odvajate kleme sa polova, obavezno prvo sa negativnog. To se radi tako što odvrnete matice koje drže kleme pričvršćenim i onda povučete na gore. Ukoliko imate poteškoća, iskoristite šrafciger kako biste ih „pogurali“ na gore. Kada to završite, uzmite žičanu četkicu i dobro očistite polove od korozije. Metalni delovi polova moraju biti uglačani kako bi se njihova provodljivost povećala do maksimuma. Ukoliko mislite da je potrebno, možete iskoristiti neko sredstvo protiv korozije. Nakon upotrebe sredstva, isperite polove vodom i dobro osušite krpom. Kada ste završili sa polovima, pređite na kleme. Iskoristite papir za glačanje kako biste skinuli svu prljavštinu sa njih. Kada je to gotovo, prikačite kleme nazad (prvo na pozitivan pol) i proverite da li lepo prianjaju. Ukoliko auto i dalje neće da upali, možda akumulator treba napuniti.

Redovno održavanje

Redovno održavajte i vršite proveru električnog sistema vozila i uvek budite sigurni u kvalitet rezervnih delova.

Pokretanje akumulatora

Nepravilno rukovanje i neadekvatne reakcije kada se problem sa akumulatorom pojavi mogu prouzrokovati odgovarajuće posledice po vozilo.

Veoma opasna greška koja može dovesti do eksplozije jeste povezivanje crnih žica sa negativnim (-) polom kada je akumulator prazan. Uglavnom se prilikom pokretanja auta javljaju varnice. Iz tog razloga je preporučljivo da crnu žicu nikako ne povezujete sa negativnim polom akumulatora. Na taj način se mogu izbeći varnice koje se mogu pojaviti pored baterije gde je, kao što je poznato, prisutan zapaljiv vodonik gas, što bi moglo rezultirati potencijalnom eksplozijom.

Nikako, pod bilo kojim okolnostima nemojte pokušavati da povežete nedovoljno pričvršćene žice na svoju ruku. Ostavite opasne stvari za stručna lica. Ukoliko niste dovoljni vični u ovom poslu možete izazvati oštećenja i dovesti sebe u opasnost.

Sledite preporuke proizvođača vozila prilikom pokretanja vašeg automobila. Svaki auto je drugačiji.

Kako da pokrenem akumulator?

Današnji automobili poseduju više različitih načina za pokretanje akumulatora. Svaki automobil je drugačiji i poseduje drugačije mehanizme rada na osnovu kojih funkcioniše. Mnoga vozila zahtevaju specifične korake koji se moraju izvesti precizno i tačno onako kako je naglašeno kako bi se izbegli problemi i obezbedilo uspešno pokretanje vozila. Ukoliko imate problema sa akumulatorom ili električnim sistemom vozila svratite do našeg servisa kako bi stručno osoblje proverilo o čemu se radi.