Posle nekoliko meseci borbe sa snegom, bljuzgavicom, ledom, solju, vašem ljubimcu je potrebno malo ljubavi da bi proleće dočekao u punom sjaju. Nakon duge i hladne zime, pripremite automobil za uživanje u proleću.

Saveti za pripremu automobila za proleće

Pranje i čišćenje

Potrebno je da detaljno operete svoj automobil i spolja i iznutra. To će vam dati dobru sliku o tome kako je auto podneo zimu, pre svega kada su u pitanju ogrebotine ili korozija, kao posledica prisustva soli. Ovo je važno da uradite da ne bi došlo do korozije i rdje. Uglancajte felne, ceo automobil očistite krpom koja ne ostavlja fleke. Usisajte patos, sedišta i istresite patosnice. Očistite prozore iznutra i spolja sredstvom za stakla. Vlažnim maramicama obrišite kontrolnu tablu i sve nestaklene površine u unutrašnjosti. Posebno obratite pažnju na čišćenje upravljača, jer je to najprljaviji deo svakog vozila. Možete i jednostavno odvesti automobil u auto perionicu na detaljno pranje.

Provera svih tečnosti

Proverite nivo motornog ulja, nivo rashladne tečnosti i njen kvalitet. Takođe, proverite i kočiono ulje.
Kočiono ulje vremenom prima vlagu. Ako je nivo vlage prevelik, kočenje je slabije i ulje je potrebno promeniti. Prisustvo vlage veće od 2% smatra se opasnim. Takođe, trebalo bi da proverite i ulje u menjaču, a preporuka je da se promeni posle 200 hiljada kilometara.

Proverite gume

Ovo je jedan od najvažnijih koraka prilikom pripremanja automobila za proleće. Zimska guma u letnjim uslovima ima jako loše performance i duži zaustavni put, a leti se dosta više haba.

Vratite letnje gume

Provera guma je neophodna pre polaska na bilo kakav duži put. Proverite da li je pritisak na gumama dobar i da li je dubina šare na bezbednom nivou. Provera pritiska na gumama se vrši kada su gume hladne. Radi veće sigurnosti, poželjno je proveru vršiti jednom nedeljno. Proverite u kakvom stanju je i rezervna guma, kako na putu ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Proverite ulje i filtere

Nije dovoljno samo da nivo ulja bude između maksimuma i minimuma već je važno da ulje koje se nalazi u vašem automobilu bude kvalitetno i da ga redovno menjate. Intervali za zamenu motornog ulja razlikuju se kod različitih proizvođača. Obično su intervali između 10 i 30 hiljada kilometara.
Redovno menjajte ulje i filtere na vašem automobilu. Tako ćete mu produžiti vek trajanja.

Kako da sanirate ogrebotine i oštećenja?

Kada smo završili sve što se tiče mehanike i bezbednosti, možemo se posvetiti saniranju sitnih oštećenja na našem ljubimcu. Neke stvari možemo uraditi sami, a neke treba da prepustimo profesionalcima. Sami možemo odraditi poliranje farova ili poliranje sitnih oštećenja gde nije oštećena boja automobila.
Neko oštećenje koje nam bode oči, možemo takođe sakriti auto stikerom.

Auto Mika servis pored usluga redovnog servisa nudi i ostale servisne usluge kao što su hemijski tretmani, poliranje farova i mnoge druge.

Uz ove savete dočekaćete proleće bezbrižni. Redovno i preventivno održavanje Vašeg automobila učiniće da Vam on bude pouzdan i bezbedan saputnik.