Neki stariji modeli automobila imaju lošu osobinu da poziciona svetla ostanu upaljena posle isključivanja motora. To je čest uzrok pražnjenja akumulatora. Noviji modeli automobila imaju zvučni signal koji upozorava na zaboravljeno svetlo. Uz malu intervenciju i za vlasnike starijih automobila zaboravljena svetla mogu biti prošlost.

Kako povezati zujalicu?

Nabavite bazer ili zujalicu. To je električni uređaj koji daje zvučni signal kada se poveže na 12 volti. Zujalice su dostupne u gotovo svim većim prodavnicama auto delova, a možete je skinuti i sa nekog drugog automobila.

Princip povezivanja je vrlo jednostavan. Zujalica treba da se oglasi kada su svetla upaljena i kada su vrata otvorena. Oglašava se u situacijama kada vožač izlazi iz kola. U tom trenutku ga zujalica upozorava na zaboravljena svetla. Potrebno je uzeti minus kraj iz kola svetla u kabini, a plus kraj iz strujnog kola koje napaja farove. Plus kraj je najlakše uzeti sa prekidača za svetla. Uz pomoć šrafcigera oslobodite nekoliko plastičnih žabica. Prekidač se vrlo lako vadi iz svog ležišta. Sledeći zadatak je naći kontakt koji dobija plus samo kada uključite svetla na prekidaču. Samo u tom slučaju zujalica treba da se oglasi. To ćete uraditi tako što ćete probnom lampom dotaći svaki kontakt i uključiti i isključiti prekidač. Ukoliko se sijalica na indikatoru upali kada uključite prekidač, a ugasi kada ga isključite, to je provodnik koji tražite.

Kada ste otkrili provodnik koji Vam treba, izvadite ga iz plastičnog ležišta i odvojite po strani. Provucite provodnik kroz ležište prekidača tako da prođe iza kontrolne table. Raniji provodnik, sa kog je odstranjena stara kablovska stopica, uvrtanjem spojite sa novim i postavite novu kablovsku stopicu na svoje mesto u plastičnom konektoru, a prekidač postavite na svoje mesto. Time ste rešili plus kraj za zujalicu. Drugi kraj provodnika vežite za zujalicu, a iz nje postavite novi provodnik koji će se vezati za minus u strujnom kolu kabinskog osvetljenja.

Zvučni indikator upaljenih svetala

Za povezivanje minus kraja će poslužiti prekidač koji se aktivira otvaranjem vrata. Ovaj prekidač uključuje svetlo u automobilu kada se vrata otvore. Posle povezivanja zujalice, uključivaće i zujalicu ukoliko su svetla ostala uključena. Kada ste provukli minus kraj od zujalice do prekidača, odstranite staru kablovsku stopicu i uvrtanjem spojite postojeće provodnike. Nakon toga, montirajte novu kablovsku stopicu i vratite prekidač na svoje mesto. Ovim postupkom, ugradili ste zujalicu. Ostaje Vam samo da je isprobate.

Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!