Tehnički pregled vozila je od opšteg interesa, obavezan je radi provere tehničke ispravnosti svih motornih i priključnih vozila. Svako vozilo koje nije u potpunosti ispravno i bezbedno za vožnju i učešće u saobraćaju neće proći tehnički pregled. Stoga je priprema za tehnički pregled neophodna kako biste proverili sve bitne funkcije Vašeg vozila pre tehničkog pregleda.

Zašto je bitna priprema za tehnički pregled?

U slučaju da se pri tehničkom pregledu ustanovi neispravnost vozila, imate 3 dana da sanirate sve kvarove i nedostatke i u tom slučaju neće biti naplaćen ponovni tehnički pregled. U pojedinim slučajevima popravku neće biti moguće ostvariti u navedenom roku.
Ako se pregledom ustanovi da pneumatici nemaju dovoljnu dubinu šare, gume se mogu relativno brzo zameniti, međutim u slučaju da na vozilu postoje dubinska oštećenja od korozije ili rupe na karoseriji, vozilo neće proći tehnički pregled i period od 3 dana neće biti dovoljan za popravku karoserije.
Blagovremeni pregled pre tehničkog omogućava da se uočene neispravnosti i kvarovi na vreme saniraju i da vozilo bude spremno za tehnički pregled. Sve uočene nepravilnosti možete popraviti u našem servisu kako biste bili sigurni da će vozilo proći tehnički pregled.
Auto Mika servis nudi usluge pregleda vozila.

Saveti za pripremu automobila za tehnički pregled

Budite sigurni da ste poneli sva dokumenta
Pre nego što odvezete vozilo na tehnički pregled, proverite da li su sva dokumenta uz Vas. Čim dođete, od Vas će se očekivati da prvo date ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu na uvid. Svi podaci uneti u ove dokumente moraju da se poklapaju sa podacima o vozilu, jer u suprotnom pregled neće moći da se obavi. Dok se vrši pregled ispravnosti Vašeg vozila, prisustvo je zabranjeno.

Kočnice moraju da budu ispravne
Kočioni mehanizam mora da bude ispravan. Ukoliko primetite da kočnice škripe, čujete grebanje ili vibriranje tokom kočenja, propadanje nožne kočnice više nego obično, dužni ste da vozilo odvedete na popravku pre tehničkog pregleda. Takođe, obratite pažnju na ručnu kočnicu. Sistemi ručne i nožne kočnice su odvojeni, te tako jedna može odlično da funkcioniše, a druga ne. Ukoliko Vaš auto može da stoji u mestu na većoj uzbrdici, ručna kočnica je ispravna. Radi bezbednosti u saobraćaju, bitno je da obe kočnice budu pouzdane.
Detaljno pranje vozila je obavezno
Bitno je da kola detaljno operete i spolja i iznutra kako prljavština ne bi skrivala mane kola. Automobil neće biti pregledan ukoliko nije potpuno čist.

Kontrola trapa
Vaš automobil neće proći tehnički pregled ukoliko trap nije ispravan. Kontrola trapa je od velike važnosti za bezbednu vožnju. U trap spadaju amortizeri, gume, spone i kugle, ležajevi i osovine. Ukoliko se ne vodi na vreme računa o funkcionalnosti ovih delova, pri vožnji neki deo može da pukne, da se rašteluje ili pokvari. Vozači često zanemaruju ovaj deo, jer se smatra najizdržljivijim. Međutim, kada malo bolje pogledate, trap najviše trpi, a vremenom ga rupe, ležeći policajci i neravnine oštete. Kako biste bili sigurni da je na tehničkom pregledu trap ispravan, neophodan je redovan pregled automobila u servisu na svakih nekoliko meseci.
Provera svetlosne signalizacije
Kompretna svetlosna signalizacija mora biti u funkciji, sa svim ispravnim sijalicama koje ne smeju imati naprsline. Za bezbednu vožnju neophodna je ispravnost svih svetala.
Saniranje malih oštećenja na vozilu
Iako su mala, nemojte ih zanemarivati. Mala oštećenja na vozilu su ona sa kojima vozilo može i dalje normalno da funkcioniše, ali je važno sanirati ih pre samog tehničkog pregleda. Pod ovim oštećenjima podrazumevaju se: svetla, brisači, kilometar sat, identifikaciona ploča, stakla, retrovizori.

Sva svetla moraju da budu bez oštećenja, displej na odometru mora biti čitljiv i bez oštećenja. Na identifikacionoj ploči se nalaze osnovni podaci o autu, i ona ne sme biti izgrebana. Stakla moraju biti bez pukotina, a zatamnjena su dozvoljena jedino uz atest. Dobro pregledajte svoje vozilo, jer Vam se malo oštećenje može lako potkrasti.
Oprema u vozilu bez koje ne krećete na put
Na tehničkom pregledu u automobilu morate imati dodatnu opremu koja je obavezna i prilikom putovanja. U ovo spadaju: reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, rezervni točak, sajla za vuču, prva pomoć, evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Lanci za sneg su obavezni od 1. novembra do 1. aprila ako su na putu poledica, sneg ili led. Budite odgovorni i spremni na sve situacije na putu, i nosite svoju opremu svugde.
Obavite redovan servis vozila
Ukoliko ste u mogućnosti, uskladite redovan godišnji servis vozila sa tehničkim pregledom. Ukoliko je to moguće, obavite redovan servis vozila u servisu 15 dana pre tehničkog pregleda kako bi majstor izvršio kontrolu kočnica i ostalih bitnih uređaja na vozilu.
Na taj način ćete imati dovoljno vremena da otklonite eventualne kvarove i nedostatke.

Auto Mika nudi usluge redovnog servisa vozila.
Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!