Antifriz je, pored motornog ulja i goriva, jedna od tri najvažnijie tečnosti u vašem automobilu. Drugo ime za antifriz je i rashladna tečnost.  Stoga je i osnovna uloga antifriza jasna, a to je da rashladi motor, tj. da temperaturu motora drži na optimalnoj. Međutim, zašto za tu svrhu onda ne koristimo vodu?

Navodimo više razloga zašto je bitno korišćenje antifriza umesto vode:

Prvo i osnovno, a to ste većinom već upućeni, da antifriz sprečava zaleđivanje tečnosti na niskim temperaturama.

Tokom zime, voda koja hladi blok motora može da se zaledi. S obzirom na to da voda zauzima veću zapreminu u zaleđenom stanju nego u tečnom, kada led počne da se širi može doći do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je da spusti tačku smrzavanja mešavine na nivo na kom je bezbedno da do takve situacije ne dođe.

Zašto je uloga antifriza važna i leti? Veoma jednostavno, on sprečava isparavanje tečnosti.

U letnjim danima tečnost u rashladnom sistemu je često na temperaturama koje su bliske temperaturi ključanja vode (90-100°C). Ako bi se u sistemu našla čista voda, ona bi brzo isparila i sistem bi ostao bez tečnosti neophodne za hlađenje motora. Jasno je da ovakva situacija može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je da poveća tačku ključanja tečnosti u rashladnom sistemu vozila i na taj način je spreči da pređe u gasovito stanje i ispari.

Pored bitne uloge koju antifriz ima i leti a i zimi, on poseduje i antikorozivna svojstva.
Čuva metalne delove motora, hladnjaka i ostalih komponenti sistema za hlađenje.
I ne samo to, takođe sprečava penušanje, taloženje, stvaranje kamenca, i ima podmazujuća svojstva…
Kao što nije preporučljivo koristiti čistu vodu, tako nije preporučljivo ni koristiti čist antifriz. Najbolji rezultati se postižu mešavinom optimalnih količina vode i antifriza. Najbolje je koristiti destilovanu vodu, jer se na taj način izbegava stvaranje kamenca.

Takođe, nikada nemojte mešati različite tipove antifriza. Što se tiče samih oznaka za antifriz, ima ih dosta, međutim na našem tržištu su uglavnom zastupljene dve vrste antifirza G11 i G12.
U Auto Miki, naravno, možete pronaći sve vrste antifriza. 

Našu listu pogledajte OVDE.
Kontrolni pregled automobila je bitan!
Naša preporuka i savet je da i pred letnju i zimsku sezonu između ostalog proverite i nivo tečnosti antifriza u vašem automobilu kako biste bili sigurni da je vaš mezimac spreman za ekstremne temperature.
Auto Mika servis nudi usluge pregleda vozila.
Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!