Pravovremena priprema za zimske dane može da uštedi mnogo vremena, novca i nerava. Stoga se pozabavite svojim vozilom i ne dozvolite da vam najhladnije godišnje doba postane sinonim za probleme sa paljenjem, otključavanjem, proklizavanjem… Da vam se ovo ne bi dogodilo, preporučujemo vam par aktivnosti koje je potrebno sprovesti.

Sredite naprsline na staklima

Temperaturne razlike čine da se staklo skuplja i širi, dovode do širenja naprslina do stepena kada više ne mogu da se poprave.

Voskiranje i poliranje

Voskiranje se radi ručno, čvrstim ili tečnim voskom, radi zaštite vozila tokom leta i zime ali i radi dobijanja sjajnijeg izgleda automobila.

Proverite antifriz

Zamena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dve godine.

Sredite „limariju“

Sve ogrebotine, sitna oštećenja i mesta na kojima je korozija već započela svoj posao, tokom zime su na velikom udaru zbog soli koja se baca po putevima i samih vremenskih uslova.

Voskirajte automobil

Voskiranje pred zimu je veoma korisno, pošto se tako lak automobila štiti od soli i ostalih štetnih materija koje su zimi znatno prisutnije.

Da li je akumulator na nivou zadatka?

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora.

Sa kočnicama nema igranja

Kočnice su, naravno, jednako važne bez obzira na godišnje doba. Međutim, zimi zbog klizavog asfalta u slučaju da pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše dolazi do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Ukoliko je kočiona tečnost starija od dve godine, trebalo bi je zameniti.

Tečnost za pranje vetrobrana

Tečnost za pranje vetrobrana je od izuzetne važnosti za dobru preglednost, te se podrudite da u ovom periodu nabavite tečnost sa niskom temperaturom mržnjenja, kao i da je uvek imate dovoljno.

Sačuvajte alu felne

Ukoliko zimi koristimo sva četiri zimska pneumatika, dobra je ideja da za njih nabavimo posebne čelične felne, kako bismo one od lake legure sačuvali od raznih oštećenja i soli.

Sačuvajte alu felne

Ukoliko zimi koristimo sva četiri zimska pneumatika, dobra je ideja da za njih nabavimo posebne čelične felne, kako bismo one od lake legure sačuvali od raznih oštećenja i soli.

Zamena filtera

Pored svih teškoća sa kojima se motor automobila susreće zimi, ne morate da mu otežavate prljavim filterima. Pomozite mu da lakše „diše“ i zamenite filter vazduha (čak i ukoliko nije stiglo vreme za zamenu, osim ukoliko ste to uradili neposredno pred zimu), filter goriva (kod vozila na „plin“ i filter auto gasa) i filter kabine (zapušen i prljav filter u velikoj meri utiče na kvalitet vazduha koji stiže u kabinu, pošto se na njemu razvijaju razni mikroorganizmi, a onemogućava se i efikasno odmagljivanje stakala).

Dobri brisači zlata vrede

Dobra preglednost je jedan od osnovnih uslova za bezbednu vožnju, a brisači su zaduženi da sa vetrobrana uklanjaju vodu, sneg i sve ostalo što točkovi drugih vozila nabacaju na njega. Stoga na vreme proverite i ukoliko je potrebno zamenite metlice brisača.

Sprečite led u bravama

Kako biste predupredili zaleđivanje brava na vratima i prtljažniku, povremeno u nju naprskajte WD-40 ili neko od specijalnih sredstava protiv smrzavanja. Postoji i sprej za odleđivanje brava, koji je, logično, potrebno nositi sa sobom – u „zaleđenom“ automobilu će biti od male koristi.

Ulje

Na prvom mestu, čuvajte se falsifikata – ima ih svuda i pritom su pakovanja toliko verno kopirana da ni iskusan prodavac ulja ne može da primeti razliku. Stoga motorno ulje kupujte samo na proverenim mestima.

U Auto Miki možete pronaći sve od zimske opreme za održavanje vašeg mezimca!

Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!