Upotrebu klima uređaja u automobilima povezujemo sa letnjim mesecima, budući da bez njih teško da bismo preživeli sve opasnije i duge vrućine. Međutim, klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju i tokom jeseni i zime.
Zahvaljujući njima lako ćete odmagliti prozore u automobilu, što je veoma važno za bezbednost u saobraćaju. Takođe, ključna uloga klima uređaja je i u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.
Uključivanje klime tokom zimskih meseci je važno i za zdravlje samog uređaja, pošto cirkulisanje gasa i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Time ćete sprečiti sušenje dihtunga i gumenih delova, kao i njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni delovi klime.

Zato, povremeno, kada uđete u vozilo, uključite klima uređaj.

I ovde, međutim, morate da budete oprezni. Kada spoljne temperature padnu ispod 5 stepeni, nipošto ne uključujte klimu!

Kod većine novih automobila uključivanje klime se automatski blokira na niskim temperaturama, pošto postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu.

Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dozvoljava klimi da radi na niskim temperaturama, dok je u starijim automobilima taj „senzor“ sam vozač.
Dakle, sve dok je spoljna temperatura do 5 stepeni koristite klima uređaj u automobilu. Samo nekoliko minuta upetrebe biće dovoljno i za vaše zdravlje i za zdravlje klima uređaja.

Izvor: Telegraf.rs
Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!