Iako je većina savremenih modela automobila opremljena sistemima za hlađenje i elektronikom, pregrevanje automobila, naročito u letnjem periodu nije stvar prošlosti. Glavni razlog tome je što vozači često zanemaruju adekvatno održavanje i kontrolu svojih automobila, pa u letnjoj sezoni i dalje možemo videti parkirane automobile pored puta sa otvorenom haubom iz koje kulja dim. Najbolji savet je da servis vozila radite redovno, kako biste sprečili ovakve situacije, ali ako do njih ipak dođe sledeći saveti Vam mogu pomoći:

1.Parkirajte vozilo na bezbedno mesto, isključite motor i otvorite haubu.
Važno je da imate u vidu da je hauba zbog zagrejanosti motora verovatno i sama vrela, tako da obavezno koristite rukavice, peškir ili neku krpu prilikom otvaranja da ne dođe do opekotina.

2.Dopunite hladnjak antifrizom ili destilovanom vodom.
Kada se motor ohladi, proverite stanje rashladne tečnosti u njemu, ako je potrebno dopunite mešavinom antifriza i vode u propisanoj količini. Ukoliko nemate antifriz sa sobom imajte u vidu da sipanje samo vode može pomoći u hitnim situacijama, ali da u prvoj prilici morate sipati antifriz.

3.Proverite termostat i pumpu za vodu.
Kvar može nastati i u radu termostata, pumpe za vodu ili ventilatora ali popravljanje ovih elemenata je dosta složenije pa bi zato trebalo da prepustite ovaj deo posla auto servisu.

4.Zagitujte hladnjak.
Ako je situacija takva da voda curi iz hladnjaka, možete privremeno zapušiti ove rupe, dok ne potražite majstora. U mnogim prodavnicama auto-opreme ili na pumpama ima raznih sredstava koja Vam mogu pomoći da privremeno rešite problem.

5.Izbegavajte često kočenje.
Kada pokrenete Vašeg ljubimca, u toku vožnje izbegavajte česta kočenja, jer ona donose dosta frikcije koja povećava zagrejanost motora. I kada uspete da sami spustite temperaturu motora, poželjno je da posetite auto serivis i proverite ispravnost automobila kako Vam se kvar ne bi ponovio.

Izvor: www.total-serbia.rs