Filteri

Bez obzira da li vozite svoj automobil kroz miran kraj ili ga izazivate kroz gradsku vrevu, filteri su važni za Vaš automobil i ključne komponente koje ne treba zanemariti. Vožnja izaziva iritantne i potencijalno opasne čestice u vazduhu. To može naškoditi putnicima u vozilu, kao i samom motoru. Što se tiče tečnosti, postoje nečistoće koje vremenom mogu prouzrokovati štetu sistemu motora, kao i organski materijali u gorivu. Zadatak održavanja čistoće je posao ova 4 filtera: filter vazduha motora, vazdušni filter kabine, filter za ulje i filter goriva. Zajedno, štite važne delove vozila, a Vas od štete. Zbog toga, zaboravljanje ili zanemarivanje zamene može prouzrokovati ozbiljni kvar.

Filter vazduha je tu da bi se filtrirala bilo kakva nečistoća u vazduhu koji koristi motor za sagorevanje. Kao rezultat toga,ovo pomaže u celokupnom procesu sagorevanja kako bi pravilno fukcionisao motor. Nešto što direktno utiče na proces sagorevanja ovako ima i direktan uticaj na efiksnost goriva vozila. Bez pravilnog sagorevanja, kilometraža i snaga goriva su znatno umanjeni. Ne postoji striktna preporuka zamene filtera za vazduh, jer zavisi od okoline u kojoj se nalazite, ali idealno bi bilo jednom godišnje.

Filter kabine je za razliku od ostalih filtera koji su orijentisani na zdravlje vozila, isključivo u Vašu korist. Ovaj vazdušni filter kabine radi slično kao i filter vazduha motora i hvata čestice prašine ili polena koji nas okružuju. Zauzvrat, to sprečava potencijalno štetne čestice da uđu u kabinu. Uticaj ovih vazdušnih uznemiravanja je značajno smanjen unutar kabine, posebno kod onih sa alergijama, što u krajnjoj liniji čini vazduh unutar kabine mnogo čistijim, a samim im i zdravijim. Preporuka je da se vrši zamena jednom godišnje ili manje ukoliko postoji potreba.

Filter ulja igra značajnu ulogu u dugotrajnosti i performansama Vašeg vozila. Unutar motora postoji puno delova koji rade zajedno. Kao rezultat, normalno habanje uključuje male metalne strugotine koje mogu da izgrade i blokiraju protok komponenti i završe u karteru. Kada ulje ponovo krene svojim putem kroz sistem, sa njim se dižu i metalni opiljci i potencijalno mogu da oštete motor. Pošto ulje hladi i podmazuje motor i omogućava da radi sa što manje opterećenja, važno je da se eliminišu opiljci. To je posao filtera za ulje i treba ga menjati pri svakoj zameni ulja.

Filter goriva je jedini na listi koji ima dve različite funkcije u zavisnosti od vrste goriva koja koristi – benzin ili dizel. Za benzinske motore, filter za gorivo je tu da ukloni nečistoće koje su došle sa gorivom (koje je organskog porekla i nije štetno za motor) koje ste sipali u rezervoar. Kod dizel motora se koristi da spreči koroziju na delovima unutar motora uklanjajući bilo koju vodu koja se gradi. Pošto je dizel lakši od vode, filter je oblika poput čaše koja skuplja vodu na dnu, koja se može ukloniti odvodom koji se nalazi sa donje strane filtera, dok ne ostane samo dizel gorivo.  Ukoliko voda dospe u sistem za gorivo i sam motor, može da izazove ozbiljne probleme i ukoliko vozite automobil sa dizel motorom, važno je imati ovo na umu.

Filtron predstavlja jednog od vodećih proizvođača filtracije u Evropi. Osnovan 1982. Godine specijalizirali su se za proizvodnju visokokvalitetnih filtera za automobile, mašine i motore, tešku mašineriju i specijalnu opremu. Sa asortimanom od 2700 filtera po proceduri i u kvalitetu prve ugradnje, Filtron zadovoljava gotovo sve potrebe najzahtevnijih kupaca u Evropi. Danas filteri proizvedeni u Filtronu mogu naći u prvoj ugradnji u vozilima proizvođača kao što su Volkswagen, General Motors, Ford, Land Rover, Jaguar, Mercedes-Benz, Saab, Lotus, Harley Davidson, Suzuki i Aston Martin. Od maja 2016 godine FILTRON je zvanično deo Mann+Hummel Group, koja je kao rezultat sada jedna od najvećh kompanija na svetu specijalizovanih za filtere i tehnologiju filtriranja.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde. 

MANN+HUMMEL je jedan od napoznatijih proizvodača filtera, koji svoj kvalitet potvrđuje prvom ugradnjom u najpoznatije brendove auto industrije: IVECO, JOHN DEERE, MAN, MERCEDES BENZ, SCANIA, FIAT, AUDI, BMW, OPEL, FORD, SAAB, SEAT, PEUGEOT, RENAULT, TOYOTA i VW. MANN+HUMMEL je korporacija sa 70 godina dugom tradicijom. Osnovana je u Nemačkoj blizu Študgarta. Dugogodišnjim trajanjem, stalnim unapređenjima proizvoda, širenjem asortimana u skladu sa potrebama tržišta stekao je poverenje kupaca. Zato je danas ova firma jedan od lidera na svetskom tržištu filtera. Filteri koje proizvode bez sumnje zadovoljavaju ključne kriterijume: internacionalne standarde, ispitne norme proizvodača vozila, interne norme ispitivanja unutar korporacije MANN+HUMMEL, pravne propise, kao i Vaše standarde.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.

Purflux – Poljska kompanija sa bogatim iskustvom preko 70 godina i u saradnji sa drugim kompanijama specijalizovana za izradu svih vrsta filtera sa primenom u sektorima automobilizma, avijacije, agrikulture, kao i industrijskih mašina.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.

Purflux je sa svojom jedinstvenom i inovativnom modulu filtrirajućeg materijala prepoznatljiv kao jedan od najpoznatijih dobavljača u prvoj ugradnji kod francuskih proizvođača Renault, Peugeot i Citroen, ali i u svim najpopularnijim evropskim modelima.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.

Brend svetski poznate MAHLE korporacije poznat po najvišim standardima izrade što ga čini stalnim snabdevačem za putnička vozila, poljoprivredne strojeve, kamione, autobuse, građevinske mašine i industrijska postrojenja, kako za prvu ugradnju, tako i na tržištu rezervnih delova.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.

BLUE PRINT predstavlja svetski poznato rešenje za autodelove azijskih vozila. BLUE PRINT predstavlja specijalizovan program auto delova za japanska, korejska, malezijska i indijska vozila sa preko 20 000 artikala u svojoj ponudi. Kvalitet proizvoda koji proističe od saradnje sa vrhunskim proizvođačima koji rade delove za prvu ugradnju u azijske automobile.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.

Više od 100 godina, CHAMPION je jedan od najpoštovanijih svetskih brendova, obezbeđujući široku paletu auto delova namenjenih brzom servisu. Champion nudi veliki izbor filtera za vazduh, ulje i gorivo za automobile i motore. Champion filteri su prvoj ugradnji kod mnogih proizvođača, a i tehnički su partner sa Ducati-jem.

Pronađite odgovarajući proizvod na linku ovde.