Motocikli

MOTOCIKL je putničko vozilo sa dva točka (može imati i tri) koje se pokreće motorom. Namenjen je uglavnom prevozu jedne (ili dve) osobe. Postoje tri glavna tipa motora: drumski, off road i tip dvostruke namene. Pored ovih postoji još mnogo podtipova motocikla za različite namene.
Najčešći na našim putevima su drumski motocikli koji uključuju putničke, sportske, skutere, mopede i mnoge druge podvrste. Off road motocikli su dizajnirani za vožnju van druma (moto cross npr.). Motori dvostruke namene su kreirani da mogu ići van puta, ali legalni su i za drumsku vožnju.
Istorija motocikla počinje u drugoj polovini 19. Veka. Prvi motor na parni pogon napravljen je 1867. Godine u fabrici poznatog pronalazača bicikla Pierre Michaux.
Daimler Petroleum Reitwagen ili Einspur je motorno vozilo napravljeno od strane Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach 1885. Godine. Naširoko je poznat kao prvi motocikl i Daimler se često naziva i ‘ocem motocikla’ zbog ovog pronalaska.

Danas, moto industrija je u ekspanziji, uzevši u obzir da su zemlje širom sveta u razvoju i motori su postali jedno od najzastupljenijih prevoznih sredstava, zbog ekonomičnosti i mogućnosti da se po gradskim gužvama krećete bez velikih zadržavanja.
Međutim, kao i kod bilo kog vozila, od ključnog je značaja da održavate vozilo u dobrom radnom stanju. Preporučuje se znanje kako se izvodi osnovno održavanje, za koje Vam nije potrebno da budete sertifikovani mehaničar.
Neke od osnovnih stvari kod održavanja podrazumevaju:

  • Zamenu ulja i pratećih filtera
  • Provera pritiska u gumama, kao i dubine šare
  • Provera akumulatora
  • Čišćenje i podmazivanje lanca
  • Provera ulja u kočnicama

 

U našoj prodavnici možete pronaći renomirane proizvođače poznate u moto industriji, a od proizvoda imamo filtere, ulja za dvotaktne i četvorotaktne motore, maziva za lanac, pločice i dr.