Sistem zupčenja / Hlađenje

Zupčasti kaiš ili pogonski lanac sa pratećim španerima i rolerima odnosno klizačima i zupčanicima obavlja vitalnu funkciju motora, osiguravajući da radilicu (koja kontroliše klipove) i bregastu osovinu (koja kontroliše ventile) rotira u sinhronizaciji. Ovo je od ključnog značaja iz dva razloga:

1) Ventili se moraju otvoriti i zatvoriti u tačno pravom trenutku, kako bi se omogućilo unošenje vazduha u motor, što zauzvrat omogućava sagorevanje goriva i proizvodnju energije. Nepravilno podešavanje vremena može značiti ograničeni unos vazduha i kompromitovanu sposobnost sagorevanja goriva.

2) Bez kaiša/lanca, klipovi i ventili ispadaju iz sinhronizovanog rada i dolazi do sudaranja. Ovo je veliki problem, jer su ventili u Vašem motoru vrlo krhki i lako se savijaju. Jedan sudar sa klipovima je sve što je potrebno da bi se izazvala skupa popravka.

Za razliku od kočnica ili suspenzije, ne postoji upozoravajući znak da je vreme da se zameni pogonski kaiš ili lanac. Vaš automobil će se jednostavno pokrenuti glatko jedan trenutak, a već sledeći neće. S obzirom na to, neophodno je poštovati smernice o uslugama u dnevniku Vašeg proizvođača/servisa. Za neke automobile ovo može značiti zamenu na svakih 60000 km ili 4 godine, dok za druga vozila svakih 100 000 km ili 5 godina. 

Klinasti/rebrasti kaiš deluje kao prenosni pojas – prenosi snagu sa motora na pomoćne komponente kao što su alternator, hidraulična pumpa za servo upravljač, kompresor klime, ventilator.

Pumpa za vodu je od vitalnog značaja za rad motora, jer osigurava da se rashladno sredstvo nastavlja kroz blok motora, creva, hladnjak i održava optimalnu radnu temperaturu. Pogonjena je kaišem koji ide preko remenice radilice. Pumpa za vodu koristi lopatice radnog kola i centrifugalne sile da sprovede ohlađenu vodu u motor. Kada voda protekne jednom oko motora, crevima se odvodi u hladnjak, obično na prednjoj strani vozila, gde se voda hladi kretanjem vazduha preko peraja. Zatim izlazi iz hladnjaka i vraća se u pumpu za vodu, gde ceo proces i počinje.

Kompanija SKF je vodeći globalni snabdevač tehnologije još od 1907. Naša osnovna snaga je sposobnost kontinualnog razvoja novih tehnologija – a zatim njihova upotreba za kreiranje proizvoda koji pružaju konkurentne prednosti našim klijentima. Ovo postižemo kombinovanjem ličnog iskustva u preko 40 industrija sa našim znanjem preko tehnoloških platformi kompanije SKF: ležajevi i jedinice, zaptivke, mehatronika, servis i sistemi podmazivanja. Naš uspeh je zasnovan na ovom znanju, našim ljudima i našoj posvećenosti principima za brigu kompanije SKF.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

INA brend, deo Schaeffler grupacije, bavi se proizvodnjom i razvojem kotrljajućih ležaja i linearnih sistema. U svom proizvodnom asortimanu imaju: igličaste ležajeve, Y ležajeve, natezače i komplete natezača, pumpe za vodu, linearne tehnike i dr. Schaeffler razvija i proizvodi precizne proizvode sa svojim INA, LuK i FAG robnim markama za sve što se kreće – u mašinama, opremi i vozilima kao i za primenu u avijaciji i aeronautici.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

Italijanski Dayco je globalni lider u istraživanju, projektovanju, proizvodnji i distribuciji osnovnih proizvoda motora, pogonskih sistema i usluga za automobile, kamione, građevinarstvo, poljoprivredu i industriju. Kompanija posluje u skladu sa dugoročnim vrednostima – posvećenost servisiranju, održavanje obećanja, isporučivanje na vreme. Dayco ima širok asortiman proizvoda kao što su zupčasti kaisevi, PK kaiševi, klinasti kaiševi, španeri, roleri, remenice raadilice, remenice alternatora i ostalo.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

Francuski NTN-SNR je svetski lider za ležajeve, sisteme za zupčenje, zglobove, linearne module, delove za suspenziju i dr. i u svom pogonu dizajnira, razvija i proizvodi. Brendovi NTN i SNR su reference, kako na tržištu originalnih delova, tako i u postprodaji.

Katalog proizvoda  možete pogledati na linku ovde.

Pre više od 50 godina Metelli Group je bila samo mašinska radionica, a danas proizvode preko 13000 delova koji se distribuiraju u preko 90 zemalja. Bave se proizvodnjom kočnica, hidrauličnih delova, pumpe za vodu, delovi transmisije, kao i delova motora sa preciznim kvalitetom.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

Bugatti Autoricambi S.p.A je firma specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i prodaju pumpi za vodu za automobile i laka komercijalna vozila. Osnovana 1972. Godine od strane porodice Bugatti, danas izvoze širom sveta i poslovanjem sa vodećim distributerima u automobilskoj industriji, kao i milionskim delovima godišnje, nalaze se među prvih 8 proizvođača u Evropi.

Katalog proizvoda  možete pogledati na linku ovde.

Kompanija VALEO je francuska kompanija, i prisutna je na svetskom tržištu već 80 godina. Brend VALEO spada u sam vrh svetskih proizvođača delova i opreme za automobile. Malo je brendova koji mogu da se pohvale činjenicom, da učestvuju u ugradnji skoro svakog drugog novoproizvedenog automobila u Evropi. Širok asortiman VALEO proizvoda čine: setovi kvačila, hidraulika, kočnice, elektrika, delovi grejanja/hlađenja i klimatizacije, svetlosna grupa i signalizacija i dr.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

ContiTech kao najznačajnija divizija nemačke korporacije Continental, vodeći je svetski proizvođač pogonskog remenja za prvu ugradnju. ContiTech je specijalista za proizvodnju gumenih i plastičnih delova. Sa svojim proizvodima i sistemima razvijenim uz primenu najsavremenijih tehnologija, ContiTech je jedan od najpriznatijih proizvođača originalnih delova za automobilsku industriju.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.

Gates zupčasto remenje projektovano je za prenos širokog opsega brzina i snaga na bregaste osovine, a sve prema najstrožim zahtevima prve ugradnje. Jaka vlakna od fiberglasa obezbeđuju povećanu fleksibilnost i otpornost na istezanje. Precizno oblikovani zupci omogućavaju odlično zahvatanje odgovarajucih žljebova na zupčaniku i smanjuju nivo buke. Asortiman Gates zupčastih kaiševa pokriva više od 99% evropskog voznog parka.

Katalog proizvoda možete pogledati na linku ovde.