Na tržištu su prisutni brojni pneumatici, sa različitom vrstom šare i različitim oznakama.

Te oznake često zbunjuju vozače, pa zato mnogi ne znaju da naprave razliku između pravih zimskih guma i onih koje to nisu. Oznaka M+S (MS ili M&S), na boku gume u stvari ne označava ni zimsku gumu, ni gumu za sve sezone, već samo geometriju šare, ali po zakonu se pneumatik sa tom oznakom smatra zimskom gumom. Slovo M označava „mud“ na engleskom, tj. blato na srpskom, a slovo S označava „snow“, tj. sneg na srpskom i ukoliko Vas policija zaustavi kada ih koristite po snegu i ledu, smatraće se da imate zimske gume. Međutim, prave zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu. Prave zimske gume ćete prepoznati po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) na boku imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahuljice u njoj. Još jedan način da prepoznate zimske pneumatike je po nazivu. Proizvođači u komercijalnom imenu zimske gume koriste reči vinter, ajs, snou , kold i tome slično.

Oznaka M+S je ujedno i oznaka koja je napravila najveću konfuziju među kupcima jer se povezuje sa gumama za sve sezone, ali ne, ova oznaka ne prati gume namenjene svim sezonama već gume namenjene zimskoj sezoni.

Doskoro najpopularnije gume kod nas bile su univerzalne, odnosno one za celu godinu (još poznate i kao 4 season gume). Međutim, univerzalne gume sve se teže nalaze u prodaji, a i sve više proizvođača ih izbacuje iz svoje ponude. Razlog je što ovakva guma nije u stanju da ispuni visoke standarde u domenima bezbednosti, udobnosti i štedljivosti tokom leta ali i zime.

Izvor: www.polovniautomobili.com