U periodu od 1. novembra do 1. aprila, prema Zakonu o saobraćaju, motorna vozila moraju imati kompletnu zimsku opremu.

Ukoliko su vremenski uslovi takvi da se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, oprema mora sadržati zimske gume i lance na najmanje dva pogonska točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

Ako vozite deonicom puta gde nema saobraćajnog znaka za zimsku opremu, lance možete (i ne morate) postaviti samo ako ima snega.

U naseljenom mestu lanci za sneg nisu obavezni ni u prtljažniku. Pneumatici sa klinovima su zabranjeni. Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu. Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu 

materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara. Svim vozačima preporučujemo da poštuju ovaj pravilnik i time povećaju bezbednost na putevima, ali i liše sebe mogućnosti nepotrebne novčane kazne.

Izvor: www.magazinauto.com