Bliži se svima dobro poznato doba godine kada su temperature sve više i više, pa samim tim i odluka da li zameniti zimske pneumatike letnjim ili ne. Strogo pravilo i tačan datum kada to treba uraditi ne postoji, ali se smatra da je vreme za letnje gume već kada prosečna dnevna temperatura počne da prelazi +7 .

Iako važi tvrdnja da su zimske gume kvalitetnije od letnjih, sve prednosti koje zimski pneumatici imaju u zimskim uslovima, ne važe prilikom vožnje leti.

Nabrojaćemo nekoliko praktičnih razloga zbog kojih bi u toploj polovini godine trebalo da koristite upravo letnje gume:

 

  • Zimske gume su bolje, ali samo u zimskim uslovima

Zimske gume su napravljene od mekše i elastičnije smese od letnjih kako se ne bi stvrdnule i kako bi pri najnižim temperaturama dobro prijanjale za podlogu. Medjutim, kada krenu visoke temperature u prolećnim i letnjim mesecima, svaki kilometar koji napravite po vrućem asfaltu, rapidno ih troši i skraćuje njihov radni vek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrdje i čvršće letnje pneumatike.

  • Vožnja je sigurnija sa pravilno izabranim gumama

Voziti sa prikladnim gumama u odredjenoj sezoni je veliki sigurnosni faktor. Baš zato što su tvrdje i čvršće, letnje gume pružaju mnogo bolje uslove i sigurniju vožnju po vrućem asfaltu. Zimske gume se leti više habaju i deformišu, a može postojati rizik i da se pregreju i puknu. Možete doći u situaciju da ih toliko istrošite da će vam već sledeće zime biti potrebne nove. Prilikom viših temperatura upravljivost i vozne osobine zimskih guma znatno opadaju, što za posledicu ima gubitak preciznosti i stabilnosti vozila. Put kočenja je mnogo duži tako da je veća mogućnost da u krivini izletite sa puta. Povećana buka prouzrokovana kotrljanjem točkova smanjiće vaš komfor prilikom vožnje.

  • Svakodnevno štedite na gorivu

Koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima neće uštedeti novac. Zbog svog sastava i materijala, prilikom zagrevanja podloge, ne samo da se zimske gume više troše, nego se i pogoršavaju osobine automobila, pa dolazi i do povećane potrošnje goriva. Vožnja sa primerenim gumama vam stoga obezbedjuje nižu potrošnju goriva.

  • Dugoročno štedite novac sa dva seta guma

Idealno rešenje je imati dva seta guma, zimski i letnji. Da bi gume trajale što duže, treba da se koriste za ono za šta su predvidjene. Ako imate i dva seta felni, gume jednostavno možete zameniti i sami. Gume možete odložiti kod vulkanizera do naredne sezone, kako se ne bi oštetile i uništile prilikom stajanja.

Da rezimiramo: Sa dva kompleta odgovarajućih guma, letnjih i zimskih, značajno ćete uštedeti, a u isto vreme ćete se voziti znatno bezbednije i opuštenije, pa će samim tim i vožnja predstavljati mnogo veće zadovoljstvo.

Za sve dodatne savete na raspolaganju vam stoji Vaš Auto Mika.

Izvor: vrelegume.rs