Akumulator je izvor električne energije u vozilu i ključni element pokretanja i rada vozila. Redovno održavanje akumulatora je ključno za njegovo funkcionisanje, a samim tim je veća i pouzdanost samog vozila.

Evo nekoliko praktičnih saveta za održavanje akumulatora:

Redovno punjenje

Veoma je važno da napunite svoj akumulator do kraja što je pre moguće nakon svakog pražnjenja. Pri tom obavezno proverite da li ste odabrali pravi punjač za svoj akumulator, a punjač ne uključujte dok akumulator ne bude do kraja spojen. Kada se punjenje završi, isključite punjač. Nikada nemojte da punite smrznute akumulatore ili one čija je temperatura viša od 45 C, a ako se akumulator zagreje, prekinite sa punjenjem.

Servisiranje vozila

Odaberite servis koji će izvršiti inspekciju električnog sistema vašeg vozila kako biste bili sigurni da je vaš auto spreman za vožnju. Auto Mika servise čini tim profesionalnih ljudi okupljenih sa jednim ciljem- ponuditi našim klijentima visok nivo usluge, brzinu, efikasnost i povoljne cene. Pružamo kompletnu uslugu servisiranja svih vrsta motornih vozila.

Odgovarajuća temperatura

Kako biste smanjili izloženost svog vozila visokim temperaturama tokom leta, parkirajte svoje vozilo u garažu. Takodje, niske temperature ne pomažu, što je temperatura niža akumulator je slabiji. Stoga izbegavajte kratke vožnje zimi koliko je to moguće.

Održavanje čistoće akumulatora

Redovno proveravajte koliko je akumulator čist. Izbegavajte rdju i prašinu na polovima akumulatora i na konektorima, a redovnim čišćenjem ćete izbeći i koroziju. Za čišćenje su vam potrebne žičana četkica i sredstvo protiv korozije. Ako je vaš akumulator pun, ali automobil ne može da upali, možda bi trebalo da proverite da li su kontaktne kleme i polovi vašeg akumulatora previše uprljani.

Redovno održavanje

Proverom električnog sistema vozila ćete biti sigurniji u njegovu pouzdanost, a kvalitet rezervnih delova će vam obezbediti sigurnost prilikom vožnje. Auto Mika već dve decenije snabdeva tržište Srbije rezervnim delovima za sve tipove vozila. Pored toga u veleprodaji i maloprodaji nudimo širok asortiman potrošnog materijala za sva vozila, autokozmetiku, autoelektriku i motorna ulja poznatih svetskih proizvodjača.

Pokretanje akumulatora

Sledite preporuke proizvodjača vozila prilikom pokretanja automobila, jer je svaki auto drugačiji. Mnoga vozila zahtevaju specifične korake kako bi se izbegli problemi i obezbedilo uspešno pokretanje vozila.

„Verglanje“

Mnogi vozači nastavljaju da pokušavaju prilikom problema sa pokretanjem motora. Ne preterujte i pravite pauze od najmanje minut, pošto akumulator trpi strahovito opterećenje.

Za kraj

Ukoliko i dalje imate problema sa akumulatorom ili električnim sistemom vozila svratite do servisa kako bi stručno osoblje proverilo o čemu se radi.

Za sve što vam treba, na raspolaganju vam je vaš Auto Mika!