Mnogi vozači su i dalje zbunjeni kada je u pitanju dezinfekcija automobila. Zato na prvom mestu treba primenjivati klasično pranje i čišćenje unutrašnjosti automobila, ali mnogo češće i detaljnije nego inače. Time se uklanja najveći deo virusa i bakterija.
U automobilu je nemoguće stvoriti sterilnu sredinu naročito ukoliko ga svakodnevno koristite. Stoga učestalost čišćenja i dezinfikovanja zavisi od toga koliko često vozite auto. Preporučuje se da svakodnevno ili više puta dnevno prebrišete one porvršine koje najčešće dodirujete kao što su ručice za otvaranje i zatvaranje vrata, volan, komande iza volana, ručica menjača, ručica kočnice, komande ventilacije/klime, sigurnosne pojaseve i kopče, naslon za ruku. Ukoliko ste vozač taksija ili prevozite puno putnika, vozite iznajmljeni ili zajednički automobil, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

Koja sredstva treba koristiti za pranje i dezinfekciju? 

Preporučljivo je koristiti klasična sredstva za uklanjanje nečistoće, pri čemu su naročito efikasni deterdženti za pranje sudova. Krpu treba dobro natopiti u sapunicu i njom prebrisati sve površine u automobilu. U unutrašnjosti automobila se nalaze različite vrste veštačkih materijala kao što su plastika, penasta guma, veštačka koža, pa se mogu oštetiti upotrebom suviše agresivnih hemikalija. Zbog toga je najsigurnije koristiti medicinski alkohol, u koncentraciji od 60% do 70%, jer je generalno bezbedan po sve materijale u automobilu. Pri tom treba obratiti pažnju na dugmiće, prekidače i druge komande kako tečnost iz krpe ne bi prodrla do osetljivih delova. Takodje, veoma je bitno da dezinfikujete ruke i ključeve svog automobila pre vožnje. Osim unutrašnjih delova bilo bi poželjno i češće pranje spoljašnjosti automobila.

Prilikom dezinfekcije vašeg automobila, ne treba zanemariti ni klima uredjaje koji mogu biti veoma opasni, jer se na isparivačima veoma brzo javljaju gljivice, bakterije, alge i budj. Najbolje rešenje je profesionalna dezinfekcija u nekom od servisa. Redovnim održavanjem obezbedićete siguran rad klima uredjaja u vozilu.

Auto Mika servis pruža mnoštvo usluga, medju kojima je i servis auto klima koji uključuje dezinfekciju i čišćenje ventilacionih kanala.

Zaključak:
Fokusirajte se na pranje unutrašnjosti automobila, naročito onih površina koje najčešće dodirujete. Što više virusa i bakterija fizički otklonite, makar i samo vlažnom krpom, manja je šansa da se zarazite.

Izvor: polovniautomobili.com