Sa dolaskom letnjih dana stižu i teške vrućine. Svi koji udju u usijani automobil koji se ceo dan pržio na suncu znaju da takva vožnja može predstavljati problem, a ni klima u autu nije od velike pomoći kada se radi o malim relacijama i vrućem volanu koji se ne može držati u rukama. Osim toga, visoke temperature i opasni sunčevi UV zraci mogu ostaviti trajne posledice na vašem automobilu. Automobil treba da zaštitite od spoljnih uticaja topline da biste smanjili temperaturu u unutrašnjosti. Opasni UV zraci mogu oštetiti gumene i plastične delove u enterijeru vozila koja su većinom crne boje koja privlači toplinu.

Sunce i visoke temperature mogu relativno brzo da dovedu do oštećenja materijala kod automobila. Još jedna velika poteškoća kod ovakve vrste šteta je to što je vrlo teško i neisplativo promeniti delove komandne table, plastike ili kože koji su stradali.

Navodimo nekoliko načina na koje možete zaštititi unutrašnjost automobila tokom letnjih dana:

  • Sedišta i kontrolna tabla se mogu prekriti prekrivkom koja će sprečiti nepovoljno dejstvo sunca koje može dovesti do pukotina na kontrolnoj tabli i pucanja materijala na sedištima. Takodje, nije prijatno uhvatiti usijan volan ili sesti na vrelo sedište. Ovim će se unutrašnjost automobila učiniti prijatnijom, a tokom vožnje neće doći do zračenja toplote iz unutrašnjosti.
  • Reflektujuće folije koje se postavljaju na stakla imaju ulogu kako da efikasno štite od toplote tako i da potpuno neutrališu štetno UV zračenje. Ove folije se postavljaju na unutrašnju stranu stakala u kolima.
  • Auto-klima kontroliše temperaturu u automobilu. Ukoliko postoji mogućnost daljinskog aktiviranja klime, upalite klimu par minuta pre ulaska u auto. Idealno je da se temperatura podesi na nekoliko stepeni nižu u odnosu na spoljašnju. U slučaju da ne postoji varijanta daljinskog aktiviranja, trebalo bi par minuta pre kretanja otvoriti sva vrata na kolima kako bi se auto provetrio od nakupljene toplote, pa tek onda sesti u auto i upaliti klimu.
  • Takodje, možemo otvoriti sva vrata na kolima i na taj način stvoriti veštačku promaju i ubrzati pad unutrašnje temperature za par stepeni. Dijagonalno otvoreni prozori prilikom vožnje će ubrzati provetravanje kola.

 Auto-klima neće imati svoj efekat ukoliko se ne održava redovno. Redovno servisiranje klima uredjaja u vozilu je od vitalnog značaja za njeno ispravno funkcionisanje. Preporučljivo je uraditi servis auto-klima pre velikih vrućina.

Auto Mika brzo i efikasno pruža usluge servisa auto-klima kao što su punjenje klime, dezinfekcija i čišćenje ventilacionih kanala.

Redovnim održavanjem obezbedićete siguran rad klima uredjaja u Vašem vozilu i sebe poštedeti nepotrebnih troškova. Takodje, auto ćete zaštititi od sunca, a sebi ćete obezbediti prijatnu vožnju tokom letnjeg perioda.