Pravilno raspoređivanje prtljaga koji nosite na godišnji odmor je važno zbog uštede u prostoru, ali i zbog bezbednosti.

Nekoliko sjajnih saveta za pakovanje prtljaga u automobil:

  • Najteže stvari stavljajte u prtljažnik

    Osnovno pravilo pri pakovanju je da najteže stvari treba stavljati u prtljažnik, a većinu prtljaga treba smestiti iznad zadnje osovine. Kada pakujete torbe, gledajte da ne ostavljate prostor između njih, jer na taj način može doći do klizanja stvari po gepeku. Najteži deo kofera stavite u zadnji deo prtljažnika, uz naslon sedišta, a manje stvari rasporedite po preostalom prostoru. Teže stvari stavljajte na dno, a lakše iznad, a poželjno je da ih pričvrstite mrežom ili kaiševima kako se prtljag ne bi pomerao, što je bitno za bezbedno putovanje.

  • Nosivost automobila

    Vodite računa da ne prekoračite maksimalnu dozvoljenu nosivost automobila. Podatke o nosivosti ćete naći u uputstvu za upotrebu automobila.

  • Raspoređivanje težine u automobilu

    Obratite pažnju na raspoređivanje težine. Kada je previše tereta smešteno na pogrešno mesto, natovareno vozilo može da postane rizično po bezbednost. Pretovareno ili neravnomerno opterećeno vozilo je nestabilno.

  • Bezbedno putovanje

    Kada je auto opterećen, to se odražava na kočenje i ubrzavanje. Kada upravljate natovarenim vozilom, za preticanje i kočenje će vam biti potrebno više vremena. Pre polaska na put možete provozati auto sa prtljagom kako biste proverili da li je bezbedan za vožnju.

  • Krovni koferi

    Krovni koferi su sjajno rešenje i u njih možete staviti sitnije i laganije stvari. Oni su veoma praktični ukoliko u automobilu nemate dovoljno mesta za prtljag koji vam je potreban na putovanju, ali pazite da ne prekoračite maksimalnu nosivost krovnih nosača vozila. Držači krovnih nosača mogu da se olabave prilikom putovanja, pa je potrebno da se povremeno provere. Krovni koferi nude dosta dodatnog prostora za duže relacije, a pogodni su i za manje predmete. Najbitnije je da sve bude spakovano tako da se ne pomera unutar kofera. Kada koristite krov automobila za dodatni prtljag, nastojte da tamo smestite laganije stvari.

Želimo vam uspešno pakovanje, vaš Auto Mika!