Klima uredjaj  nije dobro stalno uključivati. Ako već stalno koristite klima uredjaj, onda ga pripremite za toplije dane.

Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrejan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite klima uredjaj, podesite strujanje vazduha na minimum. Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim rutama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija i gljivica. Stoga je pametno isključiti klimu par minuta pre prestanka vožnje, čime ćete omogućiti isparivaču dovoljno vremena da se osuši.

Pravilnom upotrebom klime, možete znatno umanjiti šanse da se u kanalima stvori neprijatan miris.

Neprijatan miris iz klime znači da je potreban temeljan tretman čišćenja klima uredjaja specijalnim sredstvima. Preporuka je da se servis radi na vreme, a ne tek kada nastane kvar jer popravka može biti mnogo skuplja od običnog servisa. Najbitnije je da se klima uredjaj u automobilu redovno servisira, ako ne svake, onda bar na dve godine.

Auto Mika nudi usluge servisa  auto klima kao što su punjenje klime, dezinfekcija i čišćenje ventilacionih kanala.

Optimalna klimatizacija može se ostvariti samo ako svi delovi  i sklopovi klime zajedno i uskladjeno funkcionišu. Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćenjem klime. Potrebno ju je uključivati tokom cele godine jednom nedeljno na 5-10 minuta. Jedan od uzroka neefikasnosti klima uredjaja najčešće je smanjena količina rashladnog gasa, zbog čega klima ne može da hladi kako treba. Veoma je bitno dopunjavanje odgovarajućim uljima.

U slučaju da nedostaje mnogo gasa, radi se i provera ostalih komponenata. Poslušnost može da otkaže i kompresor.

Prilikom paljenja automobila, potrebno je uključiti klima uredjaj i otvoriti prozore. Jačinu ventilatora podesiti na najveći podeok, a temperaturu na minimum. Izduvavanje vazduha podesiti na centralnu rešetku. Nakon što vruć vazduh izadje iz kabine, a vazduh na izduvnom kanalu postane hladan, prozore treba zatvoriti i malo smanjiti brzinu ventilatora. Pošto temperatura postane odgovarajuća, poželjno je još smanjiti brzinu ventilatora i usmeriti vazduh kako vozaču ili suvozaču odgovara.

Vaš Auto Mika