Da bi vas kada dođe proleće gume dočekale u odgovarajućem stanju, morate ih skladištiti pravilno. Ako gume čuvate na neodgovarajućem mestu, one mogu promeniti fizička svojstva. Može se promeniti njihova elastičnost, otpornost na vremenske uslove za koje je predviđena, guma može da ispuca ili da se na njoj stvore različita oštećenja.

Par saveta za pravilno skladištenje letnjih guma tokom zime:

Zaštitite ih od drastičnih promena temperature

Garaže, šupe ili drugi objekti su izloženi različitim vremenskim uslovima i promenama temperature tokom zime, dok je podrum uvek suv i relativno nepromenljive temperature.

Takođe, prostorija u kojoj se odlažu gume ne sme da ima veliku vlažnost vazduha, stoga često proveravajte da li se na gumama pojavila kondenzacija.

Ukoliko nemate mesta za skladištenje, uvek ih možete odneti u neki servis na čuvanje preko zime.

Najbolje mesto za skladištenje letnjih pneumatika tokom zime jeste podrum.

Ne izlažite ih svetlosti

Podrum je odlično mesto za čuvanje pneumatika jer ćete ih tako zaštititi od ultraljubičastih zraka sunčeve svetlosti koji nepovoljno utiču na gume. Letnje gume nikada ne treba čuvati napolju, čak i ako je vreme oblačno, ili su ispod zaštitnog pokrivača, jer se gume na taj način mogu smrznuti.

Postavite gume na visinu

Ako su gume koje planirate da skladištite namontirane na felne, najbolje bi bilo okačiti ih na visinu, kako ne bi bile pod torzijom ili pritiskom. No, u slučaju da Vaše letnje gume nisu na felnama, sprečite oštećenja i deformacije guma tako što ćete ih postaviti uspravno, jednu uz drugu. Pneumatike skladištene u ovom položaju trebalo bi na svakih nekoliko nedelja zarotirati kako ne bi konstantno bile oslonjene samo na jedan deo.

Ukoliko Vam manjak prostora onemogućava ovo, gume naslažite na gomilu, jednu na drugu, i pričvrstite ih kako se ne bi srušile i oštetile. Zbog različitih pritisaka na gumama tokom ovog načina skladištenja, poželjno je menjati redosled pneumatika na svake 4 nedelje.

Uklonite svako opterećenje

U slučaju da ste odlučili da skladištite celo vozilo tokom zime, pobrinite se da zaštitite gume od dugotrajnog pritiska težine automobila. Upotrebite blokove koji su dovoljno čvrsti da podnesu težinu vozila kako biste ga izdigli na visinu na kojoj pneumatici neće nositi sav teret auta.

Kao alternativa podizanju automobila, poželjno bi bilo da ga provozate s vremena na vreme, makar i na kratko, kako biste umanjili stres guma i očuvali njihovu savitljivost. Ukoliko vozilo čuvate napolju, ne zaboravite da obložite gume neprovidnim materijalom kako biste ga sačuvali od sunčevih zraka.

Pravilan način skladištenja letnjih pneumatika tokom zime može značajno uticati na njihov životni vek, a Vaš automobil učiniti bezbednijim. Takođe, uštedećete mnogo novca, s obzrom na to da će Vaše gume dočekati narednu sezonu u istom stanju, a time trošiti manje goriva. Praćenjem ovih saveta sačuvaćete Vaše letnje pneumatike tokom oštrih zimskih uslova i spremno dočekati toplije dane.

Za sve dodatne savete na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika.