Lanci za sneg su obavezan deo zimske opreme za Vaš automobil ukoliko se ove zime zaputite na zimovanje ili krenete zavejanim putevima van grada.

Zimske gume su svakako najvažniji deo zimske opreme, u koju ubrajamo četiri zimska pneumatika dubine gazećeg sloja. Pored zimskih guma, vozači su u obavezi da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja koje, ako je to neophodno, postavljaju na najmanje dva, u tom slučaju pogonska točka.

Kada su obavezni lanci za sneg?

Obavezna je upotreba lanaca za sneg na deonicama puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

Sneg je jedan od neprijatelja bezbedne vožnje i normalnog kretanja vašeg automobila po putu jer je rastresit i smanjuje trenje između točkova vašeg vozila i podloge. Proklizavanje je nešto što svaki vozač doživi kada da malo jači gas, a na kolovozu je sneg ili led. Upravo da ne bi došlo do ovakvih situacija koriste se lanci za sneg, koji su deo obavezne zimske opreme za Vaš automobil.

Garnitura lanaca za sneg tj. komplet sadrži lance za oba pogonska točka. Postoje razne vrste lanaca od klasičnih do naprednih verzija sa sistemima za lakše montiranje ili mogućnošću montiranja na više dimenzija točkova, a svakako treba obratiti pažnju i na preporuku proizvođača kako ne bi došlo do oštećenja usled neodgovarajućih lanaca ili nestručne postavke istih.

Način postavke lanaca za točkove je jednostavan, u par koraka:

  1. Prva stvar koju morate da uradite jeste da lance odmrsite i da otvorene lance postavite na zemlju. Videćete da na jednoj strani postoji sajla koja služi za kačenje.
  2. Sajlu postavite iza točka i podignite lanac u vis što je više moguće.
  3. Sajlu prikačite tako da se ona nalazi na gazećem delu pneumatika.
  4. Sajlu ne puštajte dok ne stavite poprečni lanac koji će sprečiti da lanci spadnu sa točka. Kada to uradite, lance pomerite tako da oni dođu na gazeću površinu točka.
  5. Na kraju lance samo treba da zategnete, za šta postoji poseban alat koji će vam to omogućiti.

Šta morate da znate kada su u pitanju lanci za sneg?

Proverite da prilikom nabavke lanaca kupite one lance koji su prilagođeni dimenzijama vaših pneumatika. Nikada ne pokušavajte da postavite i vozite sa lancima za sneg koji nisu prilagođeni za dimenzije vaših pneumatika (preveliki ili premali lanci mogu ugroziti vašu bezbednost i oštetiti vozilo).  Nikada ne postavljajte lance za sneg na putu gde postoji opasnost da drugi vozači ne stignu na vreme da ukoče kada vas uoče. Pronađite bezbedno mesto za zaustavljanje i obavezno koristite potrebnu opremu (svetloodbojni prsluk, rukavice). 

Kada postavite lance, krenite polako i obavezno nakon nekoliko desetina metara proverite, pa ponovite proveru nakon par stotina metara. Ako se čuje lupanje ili uočite da je lanac spao, odmah se zaustavite i postavite ga na ispravan način. Vozite polako. Lanci su tu da vam pomognu da povećate trakciju i da se ne zaglavite u snegu. Kada osetite dejstvo ove namene lanaca i priviknete se na vožnju nikako ne povećavajte gas. 

Lanci za sneg su jedna (najčešća i najpouzdanija) varijanta pomoći za povećanje trakcije pneumatika na površinama pod snegom. Ipak nisu jedino rešenje za vaš automobil i pomoć u nevolji. Noviji proizvodi renomiranih proizvođača čak nisu lanci u pravom smislu te reči (radi se o kompozitnim materijalima visoke izdržljivosti), ali se pod ovim izrazom označava princip rada (povećanja trakcije) ovih proizvoda.

Postoje i brojna druga pomagala u vidu sprejeva, „čarapa za gume“, plastičnih vezica, simulacije gusenica, a na vama je da se opredelite koje ćete od sredstava koristiti, ali treba da znate da su lanci ipak najduže u upotrebi te se stoga smatraju najpouzdanijim.

U nastavku bloga možete pogledati koristan video kako se postavljaju lanci na automobilu.

https://www.youtube.com/watch?v=hMcvz14jxAs

Za sve dodatne savete na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika.