Komplet za prvu pomoć predstavlja obavezan sadržaj gepeka svakog automobila ili motocikla. Svaki vozač polaže ispit iz prve pomoći i ima obavezu da pruži pomoć unesrećenom na licu mesta. Čak 50% smrti u saobraćajnim nesrećama se dogodi nekoliko minuta nakon sudara.

Neophodno je znati kako pomoći i imati uvek sa sobom ceo komplet koji sadrži sve što je potrebno za pružanje prve pomoći. Da bi se dobila vozačka dozvola potrebno je polagati i praktični test pružanja prve pomoći. Na taj način se polagaču pruža praktično znanje kako bi se što bolje snašao na licu mesta ako se dogodi neka saobraćajna nesreća.

U našoj državi je 2011. godine stupio na snagu nov zakon koji propisuje nov standardizovani komplet za prvu pomoć. Ukoliko se u kompletu ne nalazi nešto od obaveznog sadržaja, ili je komplet istekao, kazna može biti 5000 dinara.

Sadržaj kompleta za prvu pomoć

Mnogi vozači ne bi mogli da nabroje šta se sve nalazi u njihovim paketima. Zato je bitno proći kroz obuku Crvenog krsta koja će vas prirpemiti za ovakve urgentne situacije.

Treba napomenuti da postoji razlika između sadržaja kompleta koji se nalazi u motociklima, od onog koji se nalazi u putničkim automobilima i kamionima.

Kupovina i zamena kompleta za prvu pomoć

Kupljeni kompleti imaju rok trajanja do pet godina. Čim se nešto iz paketa iskoristi, a ima jednokratnu upotrebu, mora se zameniti novim. Tako ćete u svakom trenutku imati ceo sadržaj u vašem automobilu ili motociklu. Ako je sama kutija za komplet ostala ista, a sadržaj u njoj je u potpunosti promenjen, onda nemate brige, iako na kutiji piše da je rok trajanja istekao.

Kao što smo napomenuli, komplet prve pomoći je sastavni deo svake obavezne opreme u motornim vozilima.

GALENIKA  AD Beograd je najveći domaći proizvođač lekova i pomoćnih medicinskih sredstava.

Poseduje rešenje Agencije za lekove i medicinska sredstva da je komplet ispravan kao i dozvolu za stavljanje u promet (trenutno jedini na našem tržištu). GALENIKA poseduje vrlo visoke standarde svoje unutrašnje kontrole koje strogo poštuje, tako da je proizvod urađen strogo po važećem standardu i zakonu. Galenika nudi prvu pomoć tipa A, namenjenu za motocikle, i prvu pomoć tipa B namenjenu za motorna vozila. Dizajn torbice je u skladu sa domaćim standardom i Evropskim trendovima.

Rok trajanja svake prve pomoći je 5 godina.

U našem maloprodajnom objektu u Prvomajskoj 2h u Zemunu nudimo mogućnost zamene kompleta prve pomoći tip B sa isteklim datumom za novu.

Detaljan opis sadržaja tip B:

Prvi zavoj – sterilan, 10cm x 5m, sa jednim jastučetom 12cm x 10cm
Kaliko zavoj 10cm x 5m
Kaliko zavoj 8cm x 5m
Sterilna gaza 1,2m, 80cm x 50cm – pojedinačno pakovanje
Sterilna gaza 1,2m, 80cm x 100cm – pojedinačno pakovanje
Sterilna kompresa od gaze 10cm x 10cm, 12 slojeva – pojedinačno pakovanje
Adhezivni zavojni materijal 10cm x 8cm
Flaster 2,5cm x 5m, na kalemu
Trougla marama veličine 10cm x 100cm x 140cm, pamučna, nazivne površinske mase najmanje 60g/m²
Sigurnosne igle, najmanje dužine 4cm
Makaze zakrivljene, sa zaobljenim vrhom, najmanje dužine 12cm
PVC kesa – manja, 20cm x 30cm
PVC kesa – veća, 40cm x 60cm
PVC rukavice za jednokratnu upotrebu
Izotermalni prekrivač najmanje dužine 150cm x 200cm, za jednokratnu upotrebu
Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, za jednokratnu upotrebu
Uputstvo o pružanju prve pomoći
Spisak materijala u kompletu

https://www.autooprema.rs/prodavnica/komplet-prve-pomoci-galenika-tip-b/

Za sve dodatne savete na raspolaganju Vam stoji Vaš Auto Mika.