Provera ispravnosti funkcionisanja Vaših kočionih obloga i njihova pravovremena zamena neće samo dovesti do uštede novca na duže staze, već može spasiti Vaše vozilo i obezbediti njegovu sigurnost.

Šta su kočione obloge?

Kočione obloge su ključni deo kočionog sistema Vašeg vozila. Bez kočionih obloga koje ispravno funkcionišu, ostali delovi vozila, kao što su diskovi, rotori, kočione čeljusti počinju da se habaju.

Šta se dešava kada se kočione obloge istroše?

Svako korišćenje kočnica na vozilu uzrokuje malo habanje na kočionim oblogama. Na svakom tipu, bilo da se radi o keramičkim, organskim ili metalnim oblogama, ovo trenje čini da se male količine zaštitnog premaza odvoje od nje. Vremenom se ova oštećenja akumuliraju, a obloge postaju sve tanje i tanje, dok ne dođu do tačke kada bi trebalo da budu zamenjene.

Kada treba zameniti kočione obloge?

Zvuci škripanja i grebanja

Prvi indikator koji će svaki vozač primietiti je buka, škripa i grebanje pri kočenju. Ovaj zvuk je uzrokovan malim metalnim indikatorom koji je ugrađen u Vašu kočnicu samo za tu svrhu. Ako čujete ovaj zvuk redovno tokom kočenja, verovatno je vreme da automobil odvezete na servis.
Kada su kočnice izložene mokrim uslovima, npr. nakon kišne oluje, na kočionim oblogama se može formirati tanak sloj prašine i uzrokovati sličan zvuk pri kočenju. Ako ovaj zvuk nestane nakon prvih nekoliko kočenja, to je pokazatelj da se nakupilo malo rđe, ali da ih još uvek ne treba menjati.

Zvukovi brušenja i brujanja

Ako čujete dubok zvuk poput zvuka brušenja metala ili brujanja, to može biti znak da, ne samo da su kočione obloge istrošene, već da su vaši diskovi i kočnice došli u kontakt. S obzirom na to da ovaj kontakt metala o metal može vrlo brzo prouzrokovati još više oštećenja u kočionom sistemu, trebalo bi da odvezete vozilo na servis što je pre moguće.

Manje od pola centimetra kočione obloge

Možete vizuelno pregledati Vaše kočione obloge da biste saznali da li je vreme da ih zamenite. Pregledajte gumu i videćetete da se kočiona obloga kompresuje na disk kočnice. Ako je jastučić manji od 6 milimetara, treba razmisliti o tome da proverite kočnice, posebno ako je prošlo dugo vremena od poslednjeg pregleda.

Signalna lampica

Neka vozila imaju na instrument tabli lampicu koja signalizira kada je vreme da zamenite kočione obloge. Proverite da li je Vaše vozilo opremljeno sistemom koji upozorava na istrošenost ovih obloga. Zapamtite da, ako se svetlo upali, Vaš mehaničar će morati da zameni kabl za signalnu lampicu zajedno sa kočionim oblogama.

Koliko dugo traju kočione obloge?

Kočione obloge moju trajati između 50.000-55.000 pređenih kilometara. Međutim, tačan vek varira od vozila do vozila i od vozača do vozača. Na primer, ako često vozite u urbanim sredinama ili gustom putničkom saobraćaju, mnogo više ćete koristiti kočnice od nekoga ko vozi u ruralnim sredinama ili na autoputevima. Neki vozači, sa druge strane imaju naviku da češće koriste kočnicu od drugih, a pritiskanje i otpuštanje kočnice dovodi do toga da se kočione obloge troše brže.

Dakle, uz malo pažnje i promišljenosti, lako možete znati kada treba da zamenite kočione obloge.

U našem maloprodajnom objektu AutoMika u Prvomajskoj 2H Vam nudimo širok izbor delova vezanih za kočione sisteme, a u toku je i akcija, 15% popusta na stari lager koji traje do isteka zaliha.