Svaki dobar kočioni sistem mora imati dobre kočione pločice. Kada vozite automobil i pritisnete kočnicu, kočione pločice stiskaju disk kočnice i stvaraju trenje.

Ovo trenje je razlog zbog kog Vaše vozilo usporava i na kraju se zaustavlja, u zavisnosti od toga koliko dugo držite nogu na papučici kočnice. Budući da se kočione pločice upotrebljavaju svaki put prilikom kočenja, one se istroše nakon nekoliko godina. Koliko dugo traju kočione pločice zavisi od materijala od kog su napravljene, vrste vozila i načina vožnje.

Simptomi istrošenih kočionih pločica na automobilu

Da biste znali da li su Vam pločice kočnica istrošene, postoje određeni znakovi na koje treba da obratite pažnju. Rani simptomi istrošenih pločica nisu ozbiljni, tako da nećete biti u neposrednoj opasnosti ako ih na vreme primetite. Zato je potrebno da na vreme zakažete odlazak kod mehaničara. S druge strane, ako imate neko znanje o mehanici auotmobila i sami ste menjali ulje motora ili svećice, ne bi trebalo da imate problema prilikom samostalnog menjanja pločica kočnica.

Bučne kočnice

Ako pritisnete papučicu kočnice i začujete zvuke škripe, to definitivno može značiti da imate loše kočione pločice. Kad se pločice s godinama istroše, na njima se nakuplja mnogo prašine. Dok se prašina i dalje nakuplja na kočionim pločicama, počeće da škripe svaki put kada koristite kočnicu.

I ne samo to, kada se kočione pločice toliko istroše, senzor kočnice će dodirnuti disk kočnice. Ako pločice i dalje ne budu zamenjene, toliko će se istrošiti da će noseća ploča kočionih pločica dodirivati disk kočnice. Ne samo da ovo stvara zvuk škripe prilikom kočenja, nego i udubljuje i oštećuje disk kočnice i na kraju ćete morati i njega da zamenite.

Lampica upozorenja za kočnice

Kada imate neispravne kočione pločice, jedan od najlakših simptoma za prepoznavanje je kada se na instrument tabli upali lampica upozorenja za kočnice. To Vam daje do znanja da nešto nije u redu sa vašim kočionim sistemom.

U svakom slučaju, to bi trebalo biti dovoljno velik razlog da se Vaše vozilo odveze kod mehaničara i da proveri da li su vam potrebne nove kočione pločice.

Sunđerasta papučica kočnice

Ako prilikom pritiskanja papučice kočnice imate osećaj da je tvrđa ili sunđerasta, možda ste istrošili kočione pločice. I dalje ćete moći da kočite, ali moraćete jače da pritisnete papučicu kočnice nego inače.

Može Vam se dogoditi da zaboravite da imate loše kočnice u slučaju kada treba naglo da zakočite. Iako sunđerasta papučica kočnice može biti pokazatelj loših kočionih pločica, veća je verovatnoća da će biti neispravan glavni kočioni cilindar ili curenje kočione tečnosti. Ali u svakom slučaju, komponente Vašeg kočionog sistema treba da se provere.

Sporije kočnice

Kočione pločice koje su ekstremno istrošene neće moći da primenjuju dovoljno trenja na disk kočnice da brže usporavaju vozilo. Drugim rečima, odziv kočenja će biti vrlo spor prilikom svakog kočenja.

To može prouzrokovati ozbiljnu nezgodu ako pokušavate brzo da zakočite pošto će odziv kočionog sistema biti predugačak zbog istrošenih pločica kočnice.

Vibracije

Kada pritisnete papučicu kočnice, da li Vam se čini da vibrira ili pulsira? To bi moglo biti posledica loših pločica kočnice ili loših diskova kočnice jer vibracija nastaje kada kočiona pločica dođe u kontakt sa diskom.

U našem maloprodajnom objektu AutoMika u Prvomajskoj 2H Vam nudimo širok izbor delova vezanih za kočione sisteme, a u toku je i akcija, 15% popusta na stari lager koji traje do isteka zaliha.