Kvalitet i ispravnost svetala na automobilima i uopšte motornim vozilima, od ključne su važnosti za bezbednost i sigurnost u saobraćaju. Zbog toga je jako važno obratiti pažnju na to kako i koliko vaša svetla rade, da li su sva ispravna i da li je nešto potrebno menjati. Svaki vlasnik vozila pre ili kasnije suočava se sa situacijom kada je potrebno kupiti lampe za auto farove. Iako je osnovna namena farova bila tokom noćne vožnje, u poslednje vreme je uvedena obaveza uključivanja farova i tokom dana.

Kada su se pojavile prve sijalice za auto?

Prvi automobili pojavili su se krajem 1880-ih. Iako je sijalica već bila u upotrebi, prvi automobili nisu imali svetla i nisu se koristili noću. Pa čak i kada su se svetla prvi put koristila na automobilima, nisu bila električna.

Prvi zabeleženi „farovi“ bile su uljne (petrolejske) lampe, zatim se prešlo na acetilenske farove do prvih električnih farova koji su koristili dinamo kao izvor energije.

Stvari su se promenile od tih prvih arhaičnih pokušaja da se osvetli put. Tehnologija je poboljšana i davala je vlasnicima automobila razne mogućnosti, a najnovija tehnologija je standardno uključena u neke od novijih automobila radi boljeg osvetljenja puta, kao i sigurnosti za dolazeći saobraćaj. Sa novom tehnologijom sijalica, farovi su takođe promenili oblik, postajući glavna sveukupna karakteristika dizajna na automobilima. Sistem osvetljenja na vozilima sadrži svetlosne i signalne uređaje koji ima funkciju da obezbedi vozaču kao i drugim učesnicima u saobraćaju sigurno upravljanje vozilom, po mraku i lošim vremenskim uslovima, da ukaže na prisustvo vozila i njegovu poziciju, veličinu, pravac kretanja i vozačevu nameru u kretanju vozila.

Šta je bitno pri odabiru sijalica za auto?

Preporučljivo je sijalice za auto menjati na nekoliko godina, kako ne bi došlo do toga da vam otkažu u sred vožnje, a takva briga o sijalicama za auto predstavlja redovno održavanje vozila u urednom i ispravnom tehničkom stanju.

Prilikom kupovine sijalica, treba obratiti pažnju na nekoliko stavki.

Vek trajanja sijalice

Vek trajanja je različit od vrste sijalica i proizvođača. Postoje sijalice koje imaju kraći i duži vek trajanja i iako je prilikom same kupovine potrebna veća suma novca za one sa dužim vekom, na duže staze se to više isplati, jer se ove sijalice ređe menjaju.

Jačina svetla

Sama svetlost može da poveća vidljivost na putu i do 50 %, što je zaista jako velika razlika, ali sijalice za auto jače svetlosti su u odnosu na druge skuplje, te imaju i nešto kraći vek trajanja, zbog jačeg i dužeg rada.

Belina svetlosti

Belina svetlosti se najviše odnosi na farove. Ukoliko su svetla farova bela, pre ćete moći da uvidite signalizaciju na putu, što doprinosi bezbednosti u toku vožnje, ali sama belina ne važi za maglenke, kao ni za stop svetla, budući da ona ne mogu biti bela.

Za koju vrstu sijalica se odlučiti?

Sigurno ste primetili da, kada vozite noću, ne izgledaju sva svetla na automobilima isto. Sijalice su jedan od osnovnih delova svakog automobila. Stoga je veoma važno uzeti u obzir karakteristike sijalica pre nego što se odlučite kakvim ćete farovima opremiti svog četvorotočkaša.

Halogene sijalice

Halogene sijalice duguju zahvalnost za svoju popularnost među vozačima činjenici da su korisne i dugotrajne, a da su pritom troškovi njihove zamene niski. Takve sijalice proizvode standardno svetlo i dostupne su u različitim veličinama, što znači da se mogu montirati na brojne modele.

 Led sijalice

Led sijalice za kola imaju mogućnost stvaranja jakog svetla koje je vidljivo i tokom dana i tokom noći. One se u današnje vreme favorizuju jer se smatraju energetski efikasnim. Mogu se instalirati u različitim sklopovima i njihova zamena je laka zbog karakterističnog plug-and-play sistema. Ono što je „mana“ led sijalica za kola jeste što su njihovi početni troškovi veoma visoki.

HID/Xenon i Bi-Xenon

HID (High Intensity Discharge) označava pražnjenje visokog intenziteta i ove sijalice nemaju nit poput uobičajenih sijalica. One rade po drugačijem principu, svetlost dolazi iz luka električne energije koji preskače dve elektrode u staklenoj cevi ispunjenoj ksenonskim gasom. Ove sijalice koštaju znatno više od običnih sijalica, ali zamena nije ništa složenija. Često će automobil opremljen HID svetlima i dalje koristiti halogene sijalice za duga svetla.

Danas u upotrebi imamo sulfidne i volframske sijalice, halogene sijalice, HID – xenon sijalice, LED sijalice i laserske farove. Osnovna podela sijalica je prema naponu instalacije (12 V – Putnička i laka dostavna vozila, motocikli; 24 V – Cargo – komercijalni program) i prema mestu primene (sijalice fara, signalne sijalice, sijalice za maglu, sijalice unutrašnjeg osvetljenja – kabine, sijalice instrument table).

Automika ima veliki asortiman sijalica za putnička i teretna vozila, pa čak i sijalice na 6V koje imaju širu primenu. 

Najzastupljeniji proizvođač kojeg možete naći u našem objektu je Osram, a pored ovog statusnog simbola u industriji svetlosti imamo u ponudi i Forch, Mayer, Bear, Magneti Marelli. Osram je svetski lider u proizvodnji rasvetnih tela. Svojim tehnološkim rešenjima u proizvodnji unapredjenih sijalica za auto industriju pomoći će Vam da od farova na svom vozilu izvučete maksimum svetla.

Izaberite idealno osvetljenje uz Osram pretraživač sijalica po vozilu:

https://www.osram.de/apps/gvlrg/en_COM