Akumulator je veoma važan deo automobila, pruža snagu svim električnim sistemima i startuje motor, pa problemi sa akumulatorom najčešće izazivaju zaustavljanje automobila na putu.

Simptomi koji ukazuju da je vreme da zamenite akumulator

Otežano paljenje motora ujutru

Pre nego što posumnjate na akumulator, proverite i da li je upaljena neka elektronika kako biste bili sigurni da vam neispravni prekidač ili spoj ne strvaraju problem. Problem sa akumulatorom može biti taj da ili ne drži napon, ili ne dobija dovoljno struje da bi se napunio. Ako ne drži napon, vreme je da kupite nov akumulator, a ako ne dobija dovoljno struje, obratite se majstoru koji će proveriti alternator. Svakako proverite terminale i pogledajte da li su korodirali (ako jesu, očistite ih tako što ćete ih politi s malo vode), budući da korozija negativno utiče na protok elektrona do kablova, a zatim napunite akumulator i proverite da li zadržava napon, pošto ako ga ne zadržava, znači da je vreme za zamenu akumulatora.

Klik prilikom paljenja motora

Ako vam se događa da okrećete ključ da upalite motor, ali čujete samo klik, to je obično indikator nedovoljne snage akumulatora, koja je potrebna da bi se aktivirali solenoid i anlaser, a sve u cilju pokretanja motora. Uzroci mogu biti višestruki, kao što su nepotpuno punjenje alternatorom, previsok zahtev anlasera i neispravan solenoid startera ili relej. Da biste bili sigurni o čemu se radi, kao i da li je potrebna zamena nekog od navedenih elemenata, odradite testiranje u auto-servisu.

Verglanje prilikom paljenja motora

Ako ste dovoljno dugo vozač, velika je verovatnoća da ste u nekom trenutku doživeli verglanje motora, koje nije rezultiralo paljenjem istog. U takvoj situaciji, u najvećem broju slučajeva, problem je u akumulatoru. Ovde vam pomaže metod u vidu korišćenja kablova za startovanje i, naravno, vozač drugog automobila sa ispravnim akumulatorom, koji će podeliti svoju voltažu sa vama. Nakon što upalite automobil, skinite kablove i ne zaboravite da se provozate bar pola sata kako biste omogućili alternatoru da napuni akumulator. Zatim, ugasite motor na minut, a onda ga opet upalite kako biste bili sigurni da vas automobil neće ponovo ostaviti na cedilu.

Nemogućnost paljenja svetala

Ako se prilikom paljenja motora baš ništa ne dešava, a pritom ni svetla ne rade, najverovatnije je reč o akumulatoru. Akumulator napaja svu elektroniku i svetla, posebno kada alternator nije aktiviran. Ako se prilikom paljenja motora ništa ne dešava, ali svetla rade, onda u pitanju može biti neki drugi problem, npr. u vezi sa anlaserom ili mehanikom motora.

Periodično uspešno paljenje motora

U ovoj situaciji postoji mogućnost da su terminali olabavljeni, korodirani ili jednostavno oštećeni, kao i da imate električnog parazita, odnosno pojavu trošenja struje i kada je njen izvor isključen, a možda je u pitanju i neki neadekvatan spoj. Terminale možete sami skinuti, a zatim i proveriti njihovo stanje, dok se za sve ostalo preporučuje poseta auto-servisu.

Otežano paljenje motora po hladnom vremenu

Na ovo obratite posebnu pažnju, budući da je učestalo otežano paljenje motora po hladnom vremenu jedan od prvih znakova da je akumulator vašeg automobila na izdisaju. Na izuzetno niskim temperaturama, usled težeg raspršivanja goriva i povećane gustine ulja, akumulator ima manje snage nego u normalnim vremenskim uslovima, te je tada povremeno otežano paljenje motora normalno. Ipak, ako se ovakav razvoj događaja ponavlja 3 puta nedeljno ili češće, vreme je za uzbunu.

Životni vek akumulatora

Životni vek akumulatora traje od dve do tri godine u proseku, mada pojedini proizvođači tvrde da je trajanje njihovog akumulatora 5 godina i više. U većini slučajeva, akumulator će trajati dok ne istekne garancija. Preporučuje se zamena akumulatora na svake dve do tri godine. Pravilnim održavanjem akumulatora omogućavate njegov maksimalni životni vek.

Auto Mika prodavnica nudi širok asortiman akumulatora, a svoj akumulator možete proveriti u našem auto-servisu.

Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!