Automobil zahteva mnogo ulaganja, pa ne čudi što vozači pokušavaju da uštede, a prve na udaru su zimske gume. Zimske gume su zakonski obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ukoliko se na putu nalazi sneg, led ili poledica. Iako to znači da možete da vozite automobil sa letnjim gumama, zapravo pravite veliku grešku. Kod zimskih guma smeša je prilagođena niskim temperaturama, dok se letnjim gumama pri niskim temperaturama menjaju karakteristike. Takođe, poledica može iznenada da se pojavi na nekim delovima puta čime ugrožavate kako svoju tako i bezbednost u saobraćaju.

Nekoliko grešaka prilikom kupovine zimskih guma

Kupovina guma pogrešnih dimenzija zato što su jeftinije

Na jedne felne mogu da se montiraju gume različitih dimenzija i ovu mogućnost vozači često koriste kako bi kupili zimske gume u dimenziji koja je jeftinija.

Što se tiče širine guma, postoje standardi koji se odnose na kompatibilnost širine felne i širine gume. Ukoliko se u većoj meri odstupi od tih standarda, mogu da se jave negativni efekti kao što su loša upravljivost, stabilnost i udobnost, što nepovoljno utiče na bezbednost na putu.

Kada govorimo o visini gume, preporuka je da razlika između ukupnog prečnika točka i spoljašnjeg prečnika gume ne bude veća od 3%.

Najbolje rešenje je kupiti poseban set manjih i užih felni koje ćete koristiti zimi i na njih montirati uže gume višeg profila tako da ukupan prečnik ostane približan originalnom. Na taj način je manja mogućnost oštećenja felni, a vulkanizer nije potreban dva puta godišnje za montažu i demontažu.

Kupovina kvalitetnijih guma samo za prednje točkove

Česta greška je stavljanje starih i istrošenih guma pozadi. Zadnji deo automobila je bitan za stabilnost i upravljivost automobila. Za vreme zimskih uslova kao što su sneg i led, kolovoz je klizav i negativni efekti loših guma pozadi još više dolaze do izražaja. Kod skretanja postoji veća mogućnost da prokliza zadnji kraj, da se izgubi kontrola nad vozilom u situacijama kada se istovremeno koči i izbegava prepreka na putu. Zato se savetuje da kvalitet zimskih guma na svim točkovima bude jednak.

Kupovina jeftinih guma

Kupovina kvalitetnih zimskih guma je dobra investicija kako zbog bezbednosti u saobraćaju tako i zbog zaštite samog automobila. Vozačima je veoma teško da naprave izbor koji će zadovoljiti odnos cene i kvaliteta. Česta greška je kupovina jeftinih guma, jer početna ušteda kasnije može prerasti u trošak. U prodaji su mnogi brendovi, pa bi pre kupovine trebalo istražiti o kom proizvođaču je reč ili se posavetovati sa stručnim licem.

Kupovina polovnih guma

Polovne gume su uvek rizik, jer ne znate u kakvom su stanju i koliko su kilometara prešle, a mogu i da imaju skrivene mane koje nisu uočljive. Takođe, dubina šare nije pokazatelj pređene kilometraže. Gazeći sloj gume troši se različitom brzinom u zavisnosti od stila i uslova vožnje, težine vozila, vremenskih uslova, snage motora i drugih faktora.

Procena karakteristika gume na osnovu izgleda šare i neplaniranje kupovine na vreme

Pogrešno je vizuelno, na osnovu izgleda šare gazećeg sloja procenjivati koja je guma bolja za sneg. Prilikom kupovine zimskih guma najbolje je potražiti savet vulkanizera.

Auto Mika servis nudi usluge redovnog servisa i pregleda vozila.

Najčešća greška prilikom kupovine  zimskih guma je što se kupuju tek kada počne sneg i onda se dešava da u tom trenutku u prodaji nema odgovarajućih dimenzija guma, guma željenog proizvođača ili ih ima u prodavnici koja je daleko. Pri tom, kada počne hladnije vreme u servisima su veće gužve i dešava se da gume ne mogu odmah da se zamene, a za to vreme se vozi po snegu sa letnjim gumama. Kako biste izbegli komplikacije, predlažemo da na vreme isplanirate kupovinu i zamenu zimskih guma.

Za sva dodatna pitanja i savete, uvek na raspolaganju Vaš Auto Mika!