Kada je u pitanju pakovanje za zimovanje, većina stvari koje treba poneti su kabaste i zauzimaju dosta mesta. To može postati problem kada treba sve spakovati u gepek automobila, pa je umeće praktičnog pakovanja veština koja je korisna ukoliko planirate zimovanje.

Nekoliko saveta za pakovanje opreme za zimovanje u automobil:

Odredite u kakvom stanju je vaš automobil

Ovo je najbitnija stavka pre nego što počnete da planirate zimovanje, jer nije svaki auto pogodan za putovanje kako zbog komfora tako i zbog njegovih performansi. Zato je bitno da vozilo kojim planiramo da idemo na putovanje bude adekvatno. Prilikom pakovanja treba uzeti u obzir da auto ima ograničen prostor, pa se treba što praktičnije spakovati.

Tehnički pregled vozila pre odlaska na zimovanje

Ukoliko se odlučite da na zimovanje odete automobilom, biće vam potrebna dobra priprema vozila. To podrazumeva pre svega tehnički pregled, jer se na taj način može otkriti eventualni kvar koji može izazvati opasnu situaciju tokom vožnje.

Auto Mika servis pruža usluge pregleda vozila i redovnog servisa automobila.

Praktično se spakujte

Najpraktičnije je da koferi sa garderobom idu na dno gepeka s obzirom da vam neće trebati pre nego što stignete na željenu destinaciju. Na njih možete staviti ostatak opreme koja vam može zatrebati usput ili lomljive i osetljive stvari koje ne mogu stajati na dnu. Ponekad se čini da su naše potrebe neograničene kada je reč o tome šta sve treba da ponesemo, pa je prilično nepraktično nositi nepotrebne stvari na zimovanje s obzirom da je zimska odeća kabasta. Najpraktičnije je da isplanirate šta ćete obući svaki dan i da tu odeću spakujete.

Ostavite mesta za ski opremu

Ski oprema zauzima dosta mesta, pa ukoliko nosite skafander, ski jaknu ili svoje skije, ostavite dovoljno prostora u automobilu, jer oprema zauzima veću površinu. Korisno je da isplanirate ko će sve putovati jednim vozilom, pa ukoliko je moguće, da spakujete jedan veći kofer za više osoba. Takođe, možete raspodeliti ko će šta nositi, kako neke stvari ne biste nosili duplo što nepotrebno zauzima dodatan prostor. Napravite spisak stvari koje želite da ponesete, pa pročitajte i razmislite o tome da li je svaka od tih stvari neophodna, praktična i višenamenska. Ukoliko većina stvari sa spiska ne može da prođe kroz ova tri filtera, možda bi trebalo da razmislite da li bi trebalo da je nosite na zimovanje. Tako ćete uštedeti vreme za pakovanje i osloboditi se nepotrebnih stvari.

Planirajte prostor za neophodnu opremu za zimsku vožnju

Zimska oprema za vaše vozilo je neophodna za sigurnu i bezbednu vožnju. U nju spadaju rezervna guma, lanci za gume, sprej za odmrzavanje, vrećica sa peskom koju možete iskoristiti kada auto prokliza, prsluk za raspoznavanje, komplet za prvu pomoć. Ova oprema bi trebalo da stoji pri vrhu u gepeku, jer mora biti dostupna u slučaju nepredviđenih situacija. Savetujemo da isplanirate gde ćete spakovati neophodnu opremu za zimsku vožnju pre pakovanja ostalih stvari.

Krovni kofer

U slučaju da vaš auto nema dovoljno veliki prtljažni prostor za sve putnike za prtljag i opremu koju nameravate da ponesete na zimovanje, rešenje je krovni kofer. Ukoliko ne možete da se odlučite, preporuka je najveći kofer koji možete da priuštite, ali pri tom treba da vodite računa o ograničenjima koja nameće vaše vozilo.

Da li vi imate neki poseban način na koji pakujete opremu za zimovanje?