Vožnja po gustoj magli je izuzetno neprijatna. Magla se najčešće spušta rano ujutro i predveče. Jedna od grešaka vozača je to što kad naiđu na maglu žele da iz nje što pre izađu. Vožnja po magli mora biti strpljiva i spora. Bez obzira na to što nam se ponekad učini da nije strašno voziti po njoj, ne smemo da zaboravimo da u takvim uslovima previše kasno uočavamo druga vozila. Ona se odjednom pojave pred nama, pa ako vozimo brže nećemo stići da se zaustavimo. Zato bez preticanja, bez nepotrebnih promena pravaca, vozite brzinom kojom vozi i kolona.

Takođe, gustina magle nije svuda ista. Pri većoj brzini možete naleteti na gusti oblak magle, pa nećete imati vremena da reagujete. Kada je previše gusta za vožnju, najpametnije je isključiti se iz saobraćaja, što dalje od puta i osvetliti vozilo svim svetlima.

Kako voziti po magli?

  • Obavezno aktivirajte prednja svetla za maglu kako biste lakše videli kuda se krećete. Ne palite duga svetla budući da će ona osvetliti sve kapljice vlage u vazduhu i otežati vidljivost. Kada je magla pregusta, vozite sa sva četiri migavca kako bi vas drugi vozači videli.
  • Zadnje svetlo za maglu korstite isključivo ako je vidljivost manja od 50 metara. U suprotnom ćete smanjiti vidljivost vozačima iza vas, što je vrlo rizično.
  • Pravilna brzina i rastojanje od vozila ispred su najvažnija pravila tokom vožnje po magli. Vozite što dalje od vozila ispred vas. Ukoliko vozite blizu drugih vozila, nećete uspeti da se zaustavite na vreme.
  • Ukoliko je magla toliko gusta da ne vidite gde vozite, približite se desnoj beloj liniji, a ako je nema, onda se vodite levom belom linijom. Ove linije će vam pomoći da održavate pravac.
  • Pred raskrsnicom usporite, otvorite sve prozore, isključite radio, kako biste mogli da čujete da li neko nailazi, ukoliko vam je smanjena vidljivost.

Vožnja po magli

Ono što je važno znati pri vožnji po magli je da nikakva tehnika i spretnost za volanom neće pomoći, jer je vožnja otežana čak i iskusnim vozačima. Dobro se skoncentrišite i izbegavajte bilo kakva ometanja. Proverite ispravnost vozila pre vožnje.

Auto Mika servis nudi usluge pregleda vozila.

Za sva ostala pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!