Čest problem koji se javlja kod auto klima jeste nepravilan rad sistema. Naime klima uređaj radi, ali ne može da ohladi unutrašnjost automobila posle određenog vremena rada. Glavni problem je što većina ne održava redovno klima uređaje i ne koristi ih na pravi način. Međutim, čak i pored redovnog održavanja i pravilnog korišćenja klima uređaja može se desiti da uređaj ne funkcioniše pravilno.

Savetujemo da redovno proveravate stanje klima uređaja u Vašem automobilu kako biste imali dovoljno vremena za eventualne intervencije. Najbolje je da kontrolu obavite u ovlašćenom ili specijalizovanom servisu pre početka sezone.

Auto Mika nudi usluge servisa auto klima kao što su punjenje klime, dezinfekcija i čišćenje ventilacionih kanala.

Ukoliko ste zaboravili da to učinite na početku proleća, uradite u bilo kom trenutku jer ćete tako izbeći neželjene situacije, skupe popravke i negativne posledice po zdravlje. Takođe Vam savetujemo da između dva servisna intervala periodično sami obavite proveru. Uključite klima uređaj i isprobajte da li dovoljno hladi i da li ventilator duva na svim brzinama. Pažljivo osluškujte da li se javljaju čudni zvuci koji mogu da ukazuju na probleme u radu. U slučaju da se javi bilo kakva promena u radu klima uređaja, obavezno posetite servis.

Saveti za održavanje klima uređaja

Zaštitite auto od sunca         

Kako biste obezbedili što prijatniju temperaturu u kabini, postarajte se najpre da zaštitite auto od sunčevih zraka dok je još na parkingu pomoću zaštitnih folija, roletnica i navlaka. Time ćete sprečiti da vazduh u kabini postane vreo i brže ćete rashladiti unutrašnjost automobila po uključivanju klime.

Rashladite automobil na pravilan način

Najbolji način za rashlađivanje je onaj koji se obavlja postepeno i koji ne predstavlja šok za organizam. Nakon što startujete automobil otvorite prozore, uključite klima uređaj i podesite na uvlačenje spoljnog vazduha. Temperaturu podesite na minimalnu, a ventilator tako da duva najvećom brzinom. Vazduh usmerite tako da duva najjače kroz otvore na instrument tabli koji su najbliži prozorima. Ovako ćete na najbrži način izbaciti vreo vazduh iz kabine.

Pravilna upotreba klime tokom vožnje

Nakon što se vazduh u kabini promenio, zatvorite prozore i podesite klima uređaj na recirkulaciju vazduha jer klima lakše hladi vazduh koji je delimično rashlađen od vrelog vazduha koji dolazi spolja. Smanjite brzinu duvanja ventilatora i usmerite tok vazduha ka nogama i vetrobranskom staklu kako biste izbegli direktan udar hladnog vazduha u lice koji može narušiti Vaše zdravlje. Temperaturu podesite tako da bude 5 – 6° C niža nego spoljna. Sasvim je dovoljno da Vam vožnja bude prijatna i nema potrebe da preterujete sa rashlađivanjem. Obavezno isključite klima uređaj 15 minuta pre dolaska na odredište i uključite ventilaciju. Na taj način će se temperatura postepeno izjednačiti i Vaše telo će lakše podneti spoljnu temperaturu.

Postoji još jedan veoma važan razlog zašto treba uključivati ventilaciju nakon gašenja klime. Tokom rada klima uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja izuzetno pogoduje razvoju bakterija i raznih mikroorganizama koji mogu biti štetni po Vaše zdravlje. Ventilacija će isušiti isparivač i u znatnoj meri usporiti njihov razvoj. Ukoliko pak osetite neprijatan miris, najverovatnije su ga prouzrokovale nagomilane bakterije, te morate izvršiti dezinfekciju klima uređaja. Da li ćete to uraditi sami ili u servisu je na Vama, mada svakako preporučujemo da čišćenje i dezinfekciju obavi stručno lice. Ako se odlučite da to uradite sami, na tržištu postoji specijalna auto kozmetika za tu namenu, najčešće u vidu spreja ili pene. U tom slučaju obavezno pročitajte uputstvo koje piše na sredstvu i detaljno ga sledite, jer ukoliko nanesete veću količinu od propisane možete stvoriti još veću vlagu, pa čak i oštetiti elektorniku. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, znajte da je vreme za servis.

Ne uključujte klimu kada je motor hladan i kada se krećete veoma sporo, ili podesite strujanje vazduha na minimum. Kod vožnji na kratkim relacijama isparivač nema vremena da se osuši, pa Vam savetujemo da u tim situacijama takođe ne uključujete klimu.

Koliko često treba raditi servis klime?

Uz pravilnu upotrebu i redovan servis, klima uređaj bi trebalo da vas služi koliko i sam auto. Proizvođač vozila je predvideo servisni interval zamene filtera klime i on se obično radi na 10-15.000 pređenih kilometara, ili dve godine. Međutim, da biste bili sigurni, proverite u servisnoj knjižici ili konsultujte ovlašćeni servis. Takođe, imajte na umu da Vam se više isplati da uradite redovan servis nego popravka ili ugradnja novog uređaja.

Kako da produžite životni vek klima urđaja?

Pored redovnog servisiranja, dajemo Vam savet kako da produžite životni vek Vašeg klima uređaja. Uključujte ga tokom cele godine, nekoliko puta nedeljno, na dva do tri minuta. Na taj način produžavate životni vek kompresora i sprečavate gubitak gasa i ulja.

Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!